28. avgust 2022

IZLET NA GORENJSKO

 
Včeraj smo gobarji Gobarsko mikološkega društva slovenske Istre iz Kopra preživeli čudovit dan v Planici in pri prijateljskem gobarskem društvu Gorje.

V Planici smo si ogledali zanimiv Nordijski center in seveda "velikanko". Nanjo smo se povzpeli in pomahali s slovensko zastavo.

Člani gobarskeg drušva Gorje so medtem nabrali gobice in to prav lepo bero.
V Gorjah so nas pričakali podpredsednik društva in nekaj članov gobarskega društva in nas pospremili do čudovitega, gostoljubnega kozolca ob gostiteljevem domu, prirejenem za take priložnosti. 
Imeli smo uspešno delavnico z determinacijo (razpoznavanje, imenovaje in razvščanje) nabranih gliv. Pri determinaciji je sodelovala mlada Romina, gostja škofjeloškega gobarskega društva, ob asistenci izkušenega determinatorja g. Soklič Antona Gobarskega društva Gorje. Seveda smo sodelovali tudi mi.  
 

Ob pogostitvi z domačimi dobrotami smo se v družbi našega harmonikaša g. Andreja Runika družili še ves popoldan. Ob odhodu se je naša predsednica Gmd Slovenske Istre Koper, Irena Sirotič Dobrila gostiteljem zahvalila s priložnostnim dariom in jih povabila k nam. Predsednik Društva g. Jakopič Pavel se je zahvalil za naš obisk in povabilo in nam ob tej priložnosti izročil monografijo Gorij.
Prosila jih je za sodelovanje v  projektu osveščanja šrše družbene skupnosti glede pomembnosti vloge gliv v naravi in o grozljivih posledicah globalnih vremenskih sprememb na glive in eko sisteme. V veselem vzdušju smo si zaželeli čimprejšnjega ponovnega snidenja.

Naša ga. Ivana Bauman nas je popeljala še na ogled Radovljice - mesta z zavidljivimi priznanji o urejenosti in kulturnih znamenitosti. Ivana je namreč pripravila in izpeljala nadvse zanimiv program strokovne ekskurzije, za kar smo ji vsi udelženci hvaležni, saj smo delček lepot Gorenjske spoznali še na drugačen način. Prijateljem iz Gorij bomo z veseljem predstavili naše kulturne in naravne znamenitosti ter seveda svet gliv/gob, ki so značilne za naše kraje

Prispevek in foto: Ivana Seifert                                                                                                                      

Ni komentarjev: