4. junij 2019

Predstavitev projekta MIR ter podpis javne listine o odgovornem in spoštljivem odnosu do reke Rižane in drugih vodnih virov.

Včeraj 3.06.2019 smo se udeležili predstavtvi ptojekta MIR - Morje in reka - Mlinščice in Rižana, v Dekanih. Ob kulturnem programu, ter s pomočjo 3. razreda OŠ Dekani in Gledališka skupina Dekani s predstavo "Gremo po vuodo u Rižano" ter ob nagovorih raznih gostov so nam predstavili projekt MIR-Morje in reka - Mlinščice in Rižane 
Gre se za lokalni projekt, s pomočjo katerega, naj bi uredili reko, ki je kot edini pitni vodni vir, na obali ukleščena med železnico in cesto. V sodelovanju s Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, LAS Istre, ter ZRS-jem, ter seveda s pomočjo EU sredstev, si želijo urediti tako okolico reke, kot reko samo ter zavarovati tudi njene manjše ter večje pritoke. 
Skratka, prizadevajo si, da bi druga tira, odpeljali stran od reke, ob reki si želijo postaviti sprehajalno pot, s počivališči... Seveda v sodelovanju z RD Koper, kateri se že sedaj spopadajo z preveliko nevšečnostmi, želijo ohraniti tako floro kot fauno. G. Miha Bertok, kot predstavnik RD Koper, katera mislim, da res živi za reko, je predstavil nekaj nevšečnosti, napak in hudih kršitev, varovanja le te. Plastika, je le del problema, tu so tudi fekalije ter hiše brez greznice, ki vso svojo odpadno vodo, spuščajo kar v reko.
Dela se tudi spletna stran o projektu, ki ga želijo izvesti skupaj s KS Dekani, ter lokalnimi podjetji.
Ob koncu predstavitve, smo lahko tudi podpisali zavezo, s 10, "zapovedmi"katera temelji na varstvu reke Rižane kot edini pitni vodni vir na obali. Reka Rižana naj bi bila le začetek in naj bi se kasneje lahko širili, tudi na druge vodne vire.
Toliko o tem, na kratko, moram pa povedati, da čeprav so povabili Kmečki turizem Bordon, ki kot edini še delujoči mlin, na Rižani, že leta prispeva k ohranjanju, prav tako RD Koper, prav tako, zeliščarji itd. Za moje pojme so premalo izpostavili dejansko problematiko okolja, dejanske težave, s katerimi se RD Koper, kot glavni " vzdrževalci" bregov, ter reke same, soočajo. Tukaj ne govorim le pri lovljenju rib, saj verjetno, če oni ne bi na svoje stroške in trud gojili ter vlagali postrvi v reko, bi bilo število rib, če ne nično, blizu tej številki. Naj omenim, da so v sklopu tega projekta že priredili čistilno akcijo, katere, so se udeležili tudi člani našega društva. Povezava do novice 

Seveda so povabili tudi predstavnika ZRS-ja ter direktorja Rižanskega vodovoda, kateri je predstavil kako deluje vodarna in kako skrbijo za biološki minimum reke skozi vse leto, ter izpostavil problematiko s plastiko in zelo všeč mi je bilo, ko je rekel, da upa, da naslednjič takega prizora, kot je na mizi ( plastenke in plastični kozarčki za enkratno uporabo) v bodoče ne videl. Takrat sem si prav mislil 50 točk za Rižanski.
Projekt je, upam, da so tudi finance in volja ljudi, tukaj mislim, tako na podjetja kot posameznike, do takšnih, boljših sprememb. Seveda smo GMD Slovenske Istre Koper, kot prvi podpisali  javno listino o odgovornem in spoštljivem odnosu do reke Rižane in drugih vodnih virov.

Zunanje povezave 













































Prispevek: Arian Godnič
Foto: Arian Godnič

Ni komentarjev: