8. julij 2019

PIKNIK - IZOBRAŽEVANJE V BREZOVICAH


Narava nam ni radodarna. Že nekaj let zapored bi radi organizirali srečanje članov v Brezovicah pri Gradinu, kot smo jih organizirali v preteklih letih. V jutranjih urah smo se zbrali pred "Zadružnim domom" Krajevno Skupnostjo/Gasilskim domom. Ob dobrodošlici in kavici smo se razdelili v skupine in odšli v bližnje gozdove iskati srečo - nabiranje gob. Po par urah hoje po gozdovih smo se vrnili z več ali manj polnimi košarami različnih primerkov gob za determinacijo - razstavo in strokovno predavanje. Seveda je med temi gobami bilo tudi nekaj za svoj "gušt", da smo jih odnesli domov (jurčki, lisičke in druge užitne gobe).
Taka srečanja smo organizirali v sredini meseca junija. Žal letos smo morali kar dvakrat preklicati napovedan termin srečanja, ker nam narava ni bila ustrežljiva saj v zgodnji pomladi je bilo kar preveliko padavin - dežja in nizke temperature. Sedaj pa je bilo obratno dolgo sušno obdobje z visoko ekstramno temperuaturo tako, da ni bilo pogojev, da bi gobe rasle. V gozdu si se lahko le sprehajal in kot je nekoč rekel Italjanski humorist Valter Chiari lahko poslušaš kako raste trava...

Kljub vsem težavam - neprilikam smo se odločili, da v tretje organiziramo srečanje - piknik v soboto 29. junija. Žal se je vabilu odzvalo malo število članov verjetno prav zaradi tega, ker ni bilo rasti gob. Tudi vabilu prijateljev iz drugih društev ni bilo veliko. Vabilu so odzvali prijatelji iz Gobarskega društva in Ribnice in iz Gobarskega društva "MARAUH" iz Velenja. Tudi pri njih ni sreče pri rasti gob, kljub temu so nam prinesli nekaj vrst gob za determinajo in manjšo razstavo s predavanjem. Detrminacijo je opravil naš determinator g. Franc Bagar s pomočjo determinatorja iz Velenja.


Popeljali smo se v čudovito vasico "ABITANTI" Ogledali smo vas, nekaj zanimivosti iz zgodovine vasi nam je povedal domačin g. Gracijan Perič ki nas je tud pogostil s kozarcem kaj dobrega - odličnega refoška. Gracijan hvala ti.

Samo srečanje je bilo bolj namenjeno prijateljskemu pogovoru in pikniku.

Ob dobro pripravljeni jedi z roštilja za kar sta poskrbela g. Zdravko in g. Živko, postržbi go. Mirjane; dobri kapljici - refoška in Malvazije za katero je poskrbel g. Slavko in drugo osvežilno pijačo.
Prijetno in veselo je bilo.


Na tem mestu se moramo zahvaliti Krajevni skupnosti Gradin oz. njenemu predsedniku g. Simonu Markežiču, Gasilskemu društvu Gradin za dvorano, g. Vladu Pavliču za posojo roštilja s plinom, lastniku gostinskega lokala in osebju trgovine Agraria za ponudbo.
Prispevek: Viktor Udovič
Foto: Zdravko Sirotič, Matej Jenko in Viktor Udovič
 VEČ SLIK SI OGLEJTE TU

1 komentar:

Helena pravi ...

Hvala :)