27. maj 2019

ČISTILNA AKCIJA -- GRADIN in DEKANI - PO SPREHAJALNI POTI OB REKI RIŽANI

Krajevna skupnost Gradin je v soboto 25. maja organizirala čistilno akcijo čiščenja ostankov in smeti za ilegalnimi migranti na območju njihove krajevne skupnosti, ki leži na južni meji s Hrvaško s to akcijo se pridružujejo ostalim že izvedenim akcijam na območjih z enako problematiko, ki je zelo pereča.



Prisotnost in podporo so jim napovedali svetovalec koprskega župana, direktor podjetja Marjetica Koper in predstavniki Policijske uprave Koper, so zapisali v Krajevni skupnosti Gradin. Akcijo smo podprli tudi v našem Gobarsko mikološkem društvu. Čistilne akcije se je udeležilo 10 naših članic in članov.


Ob 08,30 uri ob napovedanem terminu smo se v velikem številu zbrali pred domom Krajevne skupnost, kjer so nas organizatorji pozdravili in nam s kavico, sokom ... izrekli dobrodošlico. Po programu smo se pod njihovim vodstvom in v spremstvu policije napotili v akcijo čiščenja na dve osnovni lokaciji. Skupina na lažji lokaciji proti mejnemu prehodu se je na določenem mestu razdelila v dve skupini v različni smeri.


Na naši lokaciji to je na po makadamski cesti na nasprotni strani križišča cest v smeri Gradin - Sirči.
Pot vodi od glavne cesti proti Slovesko Hrvaški meji.


Na levi in desni strani ceste so ležali ostanki, kjer so se zaustavljali ilegalni prebežniki - imigranti in za sabo pustili veliko raznih predmetov: deke, čevlji, torbe, razne pločevinke konzerv in pijač ... Naša skupina je nabrala in postavila v posebne vreče polno traktorsko prikolico odpadkov.


Po končani akciji so nam organizatorji - krajevna skupnost pripravili domačo polento in okusen golaž, kozarček rujnega, soka, vode - Rižanski biser, tudi sladki priboljšek (pecivo) ni manjkal ... Udeleženci smo se dodatno spoznali in se spoprijateljili v prijetnem razgovoru.

Prispevek: Viktor Udovič
Foto: Viktor Udovič in RTV Koper


Po končani čistilni akciji na Brezovicah sva se s prijateljem Živkom Ploskičem pridružila še ostalim 4 (štirim) članov našega društva čistilne akcije po sprehajalni poti ob reki Rižani v Dekanih (zaseljek Miši) pri domačiji - kmetiji Bordon v okviru projekta MiR - Morje in reka, mlinišče in Rižana (LAS Istre). Od mlina do mlina.



ZRS Koper in KS Dekani sta organizatorja čistilne akcije.  V akcijo so povabili vse prijatelje reke Rižane, med njimi tudi Gobarsko mikološko društvo Slovenske Istre.

Prispevek: Viktor Udovič
Foto: dr. Vesna Mikolič

Ni komentarjev: