11. junij 2024

PO MOVRAŠKI VALI

V četrtek 9. maja 2024 je mladina Vaške skupnosti Movraž organiziralo otvoritev obnovljene Učne poti po Movraški vali. 
 
                                                                                      KLIKNI NA SLIKO
Izvedbo Učne poti je financirala Mestna občina Koper. Fizična dela je opravila mladina s prostovoljnim delom in pomočjo Prostovoljnega gasilskega društva Movraž. Revidirane učne liste so priredile učiteljice Osnovne šole Gračišče pod mentorstvom go. Senade Grižon. 
 
Ob 09,00 uri se je pričela svečana otvoritev. Učence 4. in 5.razreda Osnovne šole Istrskega odreda iz Gračišča so pripeljali gasilci z gasilskimi vozili. Predstavniki Mestne občine Koper na čelu s podžupanijo Matejo Hrvatin Kozlovič in drugi povabljeni so prišli z lastnimi prevoznimi sredstvi.
 
 
G. Matjaž Franca vodja projekta je pozdravil prisotne in predal besedo go. podžupaniji. 
Podžupanija je posebej poudarila skrb občine za razvoj podeželja in ohranjanje kulturne dediščine. Ta projekt je zgleden primer povezovanja in sodelovanja raznih zainteresiranih subjektov. Besedo je prevzela go. Marija Knez »Teta iz ozadja« s predstavitvijo projekta od začetka – ideje in vključevanje: Gobarsko mikološkege društva Slovenske Istre, Krajevne in vaške skupnosti, Prostovoljnega gasilskega društva Movraž, Osnovne šole Dekani (učiteljice go. Marije Vulič in go. Nadje Jakomin), Osnovne šole Gračišče, Kulturnega društva Šavrini in anka Šavrinke Gračišče in drugih do današnjega dne. Prisotnim se je predstavila in jih pozdravila nova predsednica Gobarsko mikološkega društva go. Karmen Kajba.
 
 
Po končani predstavitvi smo se podali na pot - pohod po enkratni in prelepi Učni poti. Od opazovalnice do opazovalnice nas je vodila in nam razložila pomen in zanimivost vsake opazovalnice go. Marija. Na kraju so nas pričakali Šavrini in anka Šavrinke s svojo predstavo in gasilci, ki so s svojimi vozili, sredstvi in prikazom gašenja  razveselili učence.
 

 
 
 
 
 
 




 

 
 
 

 
 
 
 

 
   

 
Na kraju so nas še postregli s prigriskom, posladkali s pecivom in da ne bomo žejni smo se še odžejali.

Prispevek: Viktor Udovič
Foto: Zdravko Sirotič, Leja Kodarin, Matjaž Franca in Gaja Ukmar
Rokopisi: učenci - mentorica¸ Leja Kodarin
 

Ni komentarjev: