22. maj 2021

 

GOBARSKO-MIKOLOŠKO DRUŠTVO SLOVENSKE ISTRE

ASSOCIAZIONE MICOLOGICA DELL'ISTRIA SLOVENA

Prešernov trg 4 – Piazza France Prešeren 4 - 6000 KoperCapodistria, GSM: 031.450.555, e-mail: gmdkoper@gmail.com, www gmdkoper.blogspot.com, davčna številka: 80475213, matična številka: 5282217, TRR: SI56 1010 0003 5291 311 pri Banki SanPaulo Koper

PROGRAM DEJAVNOSTI ZA LETI 2021 in 2022

a) TEMELJNE PROGRAMSKE NALOGE :

1

Člani društva si bomo v skladu z načeli varstva okolja in naravnih vrednot kot ekosistema aktivno prizadevali, za spoštovanje predpisov, ki urejajo delovanje društva, predpisov in ukrepov za varovanje okolja in ohranjanju čiste in zdrave narave, naravnih znamenitosti ter mikokflore, zavarovanih vrstah gliv/gob in uvrščenih na rdeči seznam ogroženih vrst, pomenu gliv za gozdno gospodarstvo ter kmetijstvo, o pomenu gliv/gob v prehrani, spoštovanju požarno-varstvenih ukrepov za zaščito naravnega okolja pred požari ter zaščiti zdravega življenjskega okolja, spoštovanju Kodeksa ravnanja in obnašanja članov društva, in druge naloge opredeljene v temeljnem aktu društva, bontonu ravnanja v naravi, varnemu načinu gobarjenja in rekreacije v naravi in o splošnih konvencionalnih oblikah obnašanja, ki veljajo v naravi, pravili spodobnega vedenja v naravi, idr. Udejanjanje ciljev in nalog društva, bomo dosegali z izvajanjem različnih izobraževalnih programov (tečaje, predavanja, razstave, delavnice, učne ure o mikoflori, gobarski večeri, strokovne ekskurzije, nabiranjem, mikroskopiranjem, določanjem, popisovanjem, izdelavo eksikatov svežih primerkov višjih gliv v različnih obdobjih rasti, idr.).

2

Posebno pozornost bomo namenili preprečevanju zastrupitev med ciljnimi skupinami s poudarkom nevarnosti zastrupitev zaradi zamenjave užitnih vrst gliv/gob s strupenimi, pomenu gob/gliv v prehrani, uporabe primerne osebne opreme pri gobarjenju za zaščito in preprečevanje poškodb, zaščiti pred klopi ter primerni opremi za gobarjenje, idr.. S preprečevanjem zastrupitev z gobami pomembno doprinesemo k zmanjšanju osebnih zdravstvenih problemov in zmanjšanju stroškov zdravstvene blagajne. Vsebine obravnavamo pri izobraževanju vseh ciljnih skupin, predvsem ob izvajanju razstav, predavanj, delavnic, učnih urah, gobarskih večerih, stojnicah, idr.. Pri tem uporabljamo tudi društveno promocijsko gradivo kot so projekcije fotografij, plakati, zgibanke, brošure, članki, Z evalvacijo ugotavljamo tudi razširjenost užitnih, neužitnih in zlasti strupenih vrst gob ter posveča posebno pozornost spoznavanju strupenih gob med prebivalstvom.

3

Prvenstveno bomo skrbeli za ustvarjanje pogojev, vključevanje in osveščanje članov ter širše javnosti o nujnosti zaščite narave s poudarkom zaščite mikoflore, kmetijskih površin in gozda, prijaznemu načinu gobarjenja, spoznavanju pomena gliv za naravno ravnovesje, biotski raznovrsnosti, o pomenu gliv/gob za kmetijstvo, gozd in gospodarstvo, okoljski vzgoji za različne ciljne skupine ter aktivno sodelovati pri oblikovanju in dopolnjevanju predpisov na področju ohranjanja narave – predvsem na področju zaščite mikoflore, odkrivanju novih vrst višjih gliv, idr. V ta namen bomo izvedli planirane aktivnosti skladno z možnosti zaradi ukrepov, predlogov in pobud članov ter širše javnosti po posameznih ciljnih skupinah ter organizirali in izvajali determinacjo/določanje gliv v času rasti gob.

Posebno pozornost bomo ob tem namenjali pomenu gibanja v čisti in zdravi naravi. Z organizacijo različnih aktivnost v naravi bomo doprinesli tudi k boljšemu počutju in krepitvi zdravja...
Posebno pozornost je namreč nameniti aktivn
ostim za ohranjanje biotske raznovrstnosti naravnih vrednot in njenega blagostanja. Predlagati in podpirati sonaravne ukrepe in mehanizme za uvrstitev v politiko ravnanja in gospodarjenja s temi vrednotami. Zavedamo se, da je za potomce najbolj pomembna ohranjena narava, ekosistemske rešitve in biološko preživetje tudi kraljestva gliv. Za prihodnost otrok in vnukov moramo narediti vse za ohranjanje naravnega potenciala za njihovo dostojno preživetje!

4

Pri izobraževanju posameznikov in skupin z vsebinami s področja delovanja društva upoštevamo sprejete programske naloge za posamezna področja.
Zagotavljamo propagandno gradivo ter strokovne vsebine za posamezno ciljno skupino. Usposabljamo člane za določevanje vrst primerkov gliv/gob, predavanj, izvedbo delavnic, gobarskih večerov in učnih ur zagotavljamo predavatelje strokovnjake s področja programske tematike.

S svojimi determinatorji/določevalci bomo sodelovali z znanstveno-raziskovalnimi institucijami na področju mikologije, varstva narave, kmetijstva in gozdarstva.

5

Izvajali bomo aktivnosti za zmanjševanje onesnaževanja in obremenjevanje narave in okolja z z emisijami, odpadki in nevarnimi snovmi za kar bomo izvajali več čistilnih akcij ter s tematiko ozaveščali širšo javnost oz. ciljne skupine ob različnih aktivnostih. Posebno pozornost namenjamo tudi pomenu uporabe naravi prijazne embalaže in reciklaže odpadkov oz. odvrženih in neuporabnih predmetov. Plastike ne uporabljamo...

Skrbno bomo uresničevali naloge za vzdrževanje in prezentacijo opazovalnic večnamenske učne poti na vodovarstvenem območju v sklopu projekta »Skrivnosti od ušes Istre do morja«.

GOBARSKO-MIKOLOŠKO DRUŠTVO SLOVENSKE ISTRE

ASSOCIAZIONE MICOLOGICA DELL'ISTRIA SLOVENA

Prešernov trg 4 – Piazza France Prešeren 4 - 6000 KoperCapodistria, GSM: 031.450.555, e-mail: gmdkoper@gmail.com, www gmdkoper.blogspot.com, davčna številka: 80475213, matična številka: 5282217, TRR: SI56 1010 0003 5291 311 pri Banki SanPaulo Koper

6

Za uresničitev teh ciljev bomo zagotavljali izobraževanje in osveščanje ciljne javnosti: članov, otrok, učencev, dijakov, študentov, obiskovalce narave, nabiralce višjih gliv in drugih gozdnih sadežev, lastnike gozdov in kmete ter zainteresirane širše javnosti. V ta namen bomo tudi aktivno sodelovali pri spreminjanju in oblikovanju predpisov na področju zaščite narave, prepoznavanju vrst višjih gliv, popisovanju, označevanju. Vzpostavili bomo komunikacijo s pristojno institucijo za izvajanje kartiranja višjih gliv. Pri doseganju ciljev in nalog bomo sodelovali tudi z drugimi sorodnimi in drugimi društvi in organizacijami.

b) AKTIVNOSTI ZA IZVEDBO PROGRAMSKIH NALOG:
Izvedbo aktivnosti bomo prilagajali ukrepom za preprečevanje pandemije okužbe s korona virusom.

Izobraževanje z delavnicami na področju delovanj društva in pri drugih gobarskih-mikoloških društvih v RS, IT in RH z izmenjavo primerov dobrih praks na področju promocije varovanja narave, mikoflore, za dejavnosti na področju uresničevanja ciljev in nalog društva. Ob izvajanju delavnic in razstav, na področju delovanja društva, povabimo širšo javnost. V zaledju občin povabimo na delavnice in predavanja tudi lastnike gozdov, kmete in vaščane. (Delavnice obsegajo nabiranje svežih primerkov gliv/gob, določanje z mikroskopiranjem, opremljanje posamezne vrste z lističi z imeni rodu, vrste, užitnosti, idr., razstavljanje primerkov z imeni, predavanje, popisovanje).

Izvedli bomo tečaje, predavanje, posvete, strokovne ekskurzije, tabore, ipd. - tudi ob

sodelovanju drugih sorodnih društev ali NVO

  •   Tečaj za usposabljanje določevalcev gliv ter zainteresiranih članov za izobraževanje izvede na

    daljavo – mentor Bojan Arzenšek. V prvi polovici junija bo izobraževanje udeležencev še štirih društev neposredno v naravi v organizaciji našega društva. Lokacija srečanja je predvidena v Brezovici pri Gadinu.

  •   Predavanja tudi ob sodelovanju zunanjih strokovnjakov teme:

    •   o pomenu gliv za naravno ravnovesje vrste gliv glede na njihovo prehranjevanje: paraziti,

      gnjiloživke, simbionti, razmnoževanje, oblike, idr.

    •   o pomenu samoniklih gliv v tržnem gospodarstvu, gozdarstvu, kmetijstvu, prehrani,

      zdravilstvu, gojenju gliv, ki uspešno nadomeščajo samonikle glive, ipd.

    •   o klimatskih razmerah z vplivom na naravo in poudarkom na mikoflori

    •   o spoznavanju drevesnih vrst ter vpliv le-teh na rast višjih gliv.
      Čas in kraj izvedbe bomo prilagajali tudi drugim organizatorjem prireditev (npr. kmetijski sejem,
      druge javne prireditve) ter pogojem za druženje večjega števila udeležencev. Posamezno tematiko pa bomo organizirali – tudi za širšo javnost.

  •   zagotavljanje izobraževanj neposredno na terenu z živim materialom in izvedbo strokovnih ekskurzij s spoznavanjem rastišč. Čas in lokacijo načrtujemo glede na vremenske pogoje in rast višjih gliv. Odzvali se bomo vabilom sorodnih društev in spoznavali rastišča tudi na drugih področjih. Načrtujemo srečanje z izobraževanjem v organizaciji GMD Ljubljana – Mostec.

  •   gobarski večeri vsako prvo in tretjo sredo v mesecu na sedežu društva ali neposredno v naravi

  •   Zagotavljamo bomo sprotno dopolnjevanje strokovnih vsebin za predavanja različnim stopnjam oddelkov vzgojno-varstvenih in izobraževalnih organizacij na območju občin Ankaran, Izola, Piran ter Mestne občine Koper.

Izvedli bomo razstave svežih primerkov gliv/gob:

  1. a)  osrednjo strokovno vodeno razstavo v mesecu oktobru na Istrskem kmetijskem sejmu ali

    na drugi lokaciji, če sejem ne bo organiziran.

  2. b)  Priložnostne razstave v devetih vzgojno-izobraževalnih organizacijah,

  3. c)  Razstave z delavnicami ob organiziranem strokovnem izobraževanju članov v zaledju občin z

    zainteresiranimi domačini – kmeti in lastniki gozdov

  4. d)  V primeru interesa bomo izvajali tudi druge manjše razstave


GOBARSKO-MIKOLOŠKO DRUŠTVO SLOVENSKE ISTRE

ASSOCIAZIONE MICOLOGICA DELL'ISTRIA SLOVENA

Prešernov trg 4 – Piazza France Prešeren 4 - 6000 KoperCapodistria, GSM: 031.450.555, e-mail: gmdkoper@gmail.com, www gmdkoper.blogspot.com, davčna številka: 80475213, matična številka: 5282217, TRR: SI56 1010 0003 5291 311 pri Banki SanPaulo Koper

Predstavitev svežih primerkov gliv/gob na stojnicah, ki si bodo sledile ob prireditvah v organizaciji občin drugih, kot so:

  • -  v maju Koper zdravo mesto,

  • -  ob vaških šagrah in drugod, če bo rast gob,

  • -  ob projektu »Oživela ulica«,

  • -  Evropskem tednu mobilnosti,

  • -  v okviru Občine Ankaran "veter v laseh", ali ob drugih aktivnostih v tej lokalni skupnosti ter

  • -  ob drugih prireditvah na katere nas povabijo lokalne skupnosti oz. organizatorji.

Programi za zainteresirane vzgojno-izobraževalne organizacije - posredovan s ponudbo za novo šolsko leto:

a) na osnovi primerov dobre prakse iz preteklega obdobja bomo nadaljevali z izvajanjem učnih ur in delavnic, z razstavo svežih primerkov višjih gliv, katerih razstavljene vrste so odvisne od vremenskih pogojev in lokacij rasti. Aktivnosti prilagajamo učnim programom posameznih oddelkov in triad.

Delavnice in učne ure načrtujemo izvesti v vseh zainteresiranih osnovnih šolah na območju delovanja. Ponudbo posredujemo vsem vrtcem, osnovnim šolam, srednjim šolam na področju delovanja društva ter jo objavili na spletni strani.
V primeru izvajanja učne ure v razredu predstavimo nabrane primerke svežih višjih gliv, izvedemo predavanje prilagojeno učnemu programu s projeciranjem vsebin ter izpolnjevanjem učnega lista, pogovorom, v učilnicah postavimo propagandno gradivo kot so plakati, bilteni in zgibanke, ki jih razdelimo med učence. Za evalvacijo učenci izpolnijo učni list, katerega vsebina je prilagojena učnemu programu.

b) za zainteresirane vzgojno-izobraževalne organizacije bomo izvajali naravoslovne dneve za učence in dijake na Zeleni učni poti Smokvica in v primeru dogovora z upravljalci tudi na drugih poteh v okviru projekta večnamenske učne poti.

Čistilne akcije, mentorstvo in signalizacija učnih poti:

- tradicionalna čistilna akcija »Očistimo Rižano«,
- očistimo "Resljev gaj" nad Valdoltro,
- v sodelovanju s krajani bomo soorganizirali čistilno akcijo v okviru KS Gradin za vasi Brezovica – Abitanti ter v gozdu sodelovanje pri čiščenju odvrženih osebnih predmetov migranotov (ob meji in drugod), - obeležitev dneva sprememb
- z Lovsko družino Istra Gračišče ali drugo organizacijo bomo sodelovali v akciji čiščenja na območju revirju, ki ga določi družina,
- ter na pobudo članov društva ali lokalnih skupnosti tudi na drugih lokacijah,
- z upravljalci zelenih in vodnih učnih poti, ki so bile izvedene v sklopu projekta večnamenske učne poti t.i. »Skrivnosti od ušes Istre do morja« bomo zagotavljali vzdrževalna dela teh poti. Gre za dve učni poti v Movražu, Zeleno učno pot v Smokvici, Zeleno učno pot od Kubeda do Hrastovelj, opazovalnice ob porečju in Reke Rižane. Lokacijo opazovalnic na območju pristanišča Luka Koper skrbi luka. Izvedli bomo popis stanja opazovalnic in primeru potrebe pristopili k odpravi pomanjkljivosti ter ob finančni podpori opravili vzdrževalna dela na panoramskih tablah v Smokvici, Kubedu, Hrastovljah in v Miših – Porton. Pri izvajanju aktivnosti bomo sodelovali s partnerji upravljalci učnih poti, Zavodom za gozdove RS, PE Sežana, Enota Koper, Luko Koper, Ribiško družino, Krajevnimi in vaškimi skupnostmi, kmeti in lastniki gozdov ter drugimi organizacijami, ki delujejo na območju večnamenske učne poti (Movraž, Smokvica, Kubed, Hrastovlje, izvir reke Rižane, vodarna, mlin, Porton, Luka Koper.

Sodelovanje z javnostjo, članstvom, izdelava gradiv in propagandno gradivo:
Izdelali in izdali bomo naslednje gradivo in zagotavljali obveščanje članstva in drugih ciljnih skupin:

ponatisnili zgibanko o Zeleni učni poti Smokvica za potrebe osveščanja otrok in mladine ter širše

javnosti – akcija poteka ob sodelovanju z Društvom Figruola Smokvica
natisnili nov plakat /s stojalom/ kot promocijsko gradivo za potrebe razstav, delavnic, učnih ur,ipd. izdelali in natisnili letni koledar društva

GOBARSKO-MIKOLOŠKO DRUŠTVO SLOVENSKE ISTRE

ASSOCIAZIONE MICOLOGICA DELL'ISTRIA SLOVENA

Prešernov trg 4 – Piazza France Prešeren 4 - 6000 KoperCapodistria, GSM: 031.450.555, e-mail: gmdkoper@gmail.com, www gmdkoper.blogspot.com, davčna številka: 80475213, matična številka: 5282217, TRR: SI56 1010 0003 5291 311 pri Banki SanPaulo Koper

  •   izdelali in natisnili seznam in listke z imeni vrst gliv/gob za potrebe izobraževanja z neposrednim razstavljanjem svežih primerkov na razstavah, stojnicah, učnih urah, delavnicah idr., ki so tudi osnova za izdelavo seznamov popisa razstavljenih primerkov

  •   podpirali prizadevanja lokalne skupnosti, kmetov in lastnikov gozdov za preprečevanje vandalizma v naravnem okolju v času rasti gliv/gob,

  •   izvajali evalvacijo opravljenih aktivnosti in z zaključki obveščali članstvo in ciljne skupine,

  •   prizadevali z mediji, da izpostavimo ključne dejavnosti delovanja društva, objavljali prispevke na

    spletni strani, FB, pisni obliki, obvestili in pozivi, objavami na oglasnih deskah, ipd.

  •   V okviru razpoložljivih sredstev bomo nabavili najnujnejšo strokovno literaturo in opremo ter opravili

    vzdrževalna dela v prostorih, ki jih uporablja društvo po sklepu upravnega odbora.

Skladno s sklepi organov društva bomo izvajali oz. zagotavljali:

  1. Vzdrževalna dela v prostorih sedeža društva so predmet načrtovanja lastnika prostora, to je Mestne občine Koper. Do tedaj pa bomo zagotavljali najnujnejše, da v prostoru lahko opravimo vsaj nekatere aktivnosti. Dostop do prostora je namreč brez elektrike, sanitarije brez vode, popraviti je strop v učilnici, idr.

  2. Zagotavljati sredstva za izvajanje programa društva s prijavami na razpise, sponzorje, donatorje, neplačanim prostovoljnim delom članov, z bero članov društva in podobno. Preko celega leta se zagotavlja sredstva iz različnih virov in zagotavlja prostovoljno delo.

  3. Vodenje evidence članstva, projektov in aktivnosti (dela) članov društva ter poročil o izvedenih aktivnostih s številom opravljenih prostovoljskih ur in njihove vrednosti za potrebe prijav in poročil za sofinancerje.

  4. Posebno skrb bomo namenjali pridobivanju novih članov in opremi članstva, kot so društveni emblemi, kape, majice, brezrokavniki, idr. Za potrebe poročil, evidenc, evidence prostovoljstva, idr. bomo pripravljali poročila in seznam aktivnosti posameznih članov. Prizadevali si bomo vnašati podatke o vrstah višjih gliv v aplikacijo Boletus informaticus pri nosilcu le-te, Gozdarskem inštitutu RS

  5. Izpolnjevali bomo vse obveznosti in naloge, ki so nam dane z odločbo o pridobljenem statusu društva v javnem interesu na področju varovanja narave. Izvaja se preko celega let

  6. izvedli bomo vsakoletno druženje članstva, strokovne ekskurzije ter zagotavljali skrb za druženje članstva, zbor članstva, srečanje članstva koncem leta z družabnim delom, idr. Strokovne ekskurzije bomo izvajali na področja rastišča gliv v lokalni skupnosti in pri drugih društvih.

  7. Izvedba rednega letnega zbora članov ter sodelovanje na zborih drugih društev ter drugih nevladnih organizacijah in partnerjih

  8. Izvajali bomo tudi druge naloge po sklepih organov društva.

sredstvi se vsebina programa lahko spremeni in se s sklepom upravnega odbora

prilagodi potrebam oz. interesu Društva.

V skladu z razpoložljivimi

UPRAVNI ODBOR

Ni komentarjev: