21. oktober 2019

RAZSTAVE NA ŠOLAH

GOBE SKRIVNOSTNI DAR NARAVE

V Gobarsko-mikološkem društvu Slovenske Istre si že več kot tri desetletja prizadevamo osveščati širšo javnost in predvsem mlade o pomenu gob za naravno ravnovesje in spoštljivem odnosu do njenih skrivnosti… Ne samo z osrednjo razstavo svežih primerkov gob na Dnevih kmetijstva, za katero se še posebej potrudimo, kar dokazujemo s številnimi priznanji organizatorja sejma za kvalitetno predstavitev razstave, temveč tudi s priložnostmi razstavami na stojnicah ob različnih drugih prireditvah in z razstavami z učnimi urami v šolah in vrtcih, želimo ta skrivnostni svet tretjega kraljestva predstaviti vsem, ki jih zanima svet višje razvitih gliv. Mladim pa posvečamo še posebno skrb. V sodelovanju s šolami in vrtci smo tudi letos uspešno izvedli razstave z učnimi urami za številne oddelke v Vrtcu Koper, Enotah Vanganel in Pobegi, v Osnovni šoli Ivan Babič – Jager Marezige, Osnovni šoli Oskarja Kovačič Škofije, Osnovni šoli Dušana Bordona Semedela, Osnovni šoli dr. Aleš Bebler Hrvatini, Osnovni šoli Ankaran, skupini otrok Osnovne šole Šmarje, Osnovna šola Dante Alighieri Izola ter Vrtec Mavrica Livade in Školjka-Izola, Srednji šoli Izola in v Gimnaziji Koper. Posebej smo izpostavili vsebine, ki dopolnjujejo učne programe s poudarkom na tem kdaj in kako v naravi nabiramo gobe in druge darove narave, kako se pravilno opremimo za nabiranje darov narave in zakaj nabiramo gobe v zračno embalažo (košaro), na kakšne nevarnosti lahko naletimo v gozdu, kako prepoznati vrsto gob, gobe v prehrani, nevarnosti pri zamenjavi užitnih s strupenimi in celo smrtno strupenimi vrstami, ukrepi ob zastrupitvah z gobami, idr. Nabiramo le gobe, ki jih res poznamo, ki so nepoškodovane in primerne za prehrano. Neužitnih in strupenih vrst gob ne uničujemo, saj imajo vse vrste gob pomembno vlogo v naravi, idr. 
V Sloveniji je nekaj preko 3.100 vrst gob, od katerih je strupena le desetina od teh je približno dvajset smrtno strupenih. Če k tem prištejemo še neužitne in vse gobe, ki so nepomembne za uživanje, se seznam gob, ki se jih splača dati v košaro in kasneje tudi na krožnik bistveno zoži. A zamenjava užitne vrste s smrtno strupeno je lahko usodna za nas in naše najdražje. S tem ne povzročamo samo škode zdravstveni blagajni, ki jo bremenijo zdravstvene storitve, da nam pomagajo pri zdravljenju, ampak sebe in svoje drage ogrozimo s hudimi zdravstvenimi težavami in celo s smrtjo. Te in druge informacije so še kako pomembne ko se podamo v skrivnosti sveta višjih gliv. Zato si bomo še naprej prizadevali, da članstvo, širšo javnost in predvsem mlade osveščamo o pomenu samostojnega kraljestva gliv s poudarkom na višjih glivah (gobah). Posebno pozornost namenjamo, z različnimi aktivnostmi, izobraževanju  članstva. Zanje tudi vsako prvo in tretjo sredo v mesecu izvajamo izobraževanje na sedežu združenja.
Vse zainteresirane vljudno vabimo, da se nam pridružijo. Več informacij lahko dobite na naši Fb strani @GMDKoper, spletni strani  https://gmdkoper.blogspot.com ali nam pišite na naš e.naslov gmdkoper@gmail.com.

Prispevek: Irena Sirotič Dobrila

Razstave in predavanja smo opravili v dogovoru:

1. Z vodstvom Gmnazije Koper   v prostorih Gimnazij, razstavo sta pripravila in predavala go. Irena Sirotič Dobrila in G. Kristjan Kozlovič









Kako so dijaki doživeli razstavo gob

Zdaj veliko več vem o gobah in bom v prihodnje bila bolj pazljiva pri nabiranju gob.   Tinkara
Razstava in predavanje sta se mi zdela zanimiva. Dobila sem veliko novih informacij. Zanimivo mi je tudi zato, ker sem doma iz Brkinov, kjer je gobarstvo zelo popularno.  Živa
Izvedela sem, da lahko zaradi gob umreš, kar me je zelo šokiralo.      Lara
Gobe me ravno ne zanimajo, ampak predavanje je bilo lepo povedano. Eva
Zelo zanimivo, saj o gobah prej nisem veliko vedel in sem se s tem področjem na novo spoznal.    Maj
Bilo je zanimivo. Spoznal sem veliko novih gob, kako se jih nabira, katere med njimi so užitne, katere strupene.        Jaka
Razstava je bila zelo zanimiva in nenavadna, saj po navadi gremo s šolo gledat slike in kipe. Gobe so bile nenavadna izbira.    Nina

2. Z ravnateljstvom Osnovne šole Oskarja Kovačiča iz Škofij o postavitvi razstave in predavanja v prostorih šole na Škofija. Predavanje sta opravila go. Ivana Bauman in Edvard Robin.





Bilo je 30 primerkov gliv in 10 razredov  od 1. do 6.razreda . Skupaj cca 160  otrok. Sodelovala sva Edi Robin in jaz. Bilo je lepo, zanimivo za učence in tudi nekatere učitelje. Pustila sva jim 4 plakate o glivah in nekaj zgibank.

Prispevek: Ivana Bauman
Foto: Vlasta Baraga

3. Z ravnateljstvom Osnovne šole Dušana Bordona iz Semedele smo se prav tako dogovorili o postavitvi razstave in pradavanja o pravilnem gobarjenju, poznavanju gob, obnašanju gobarja v  gozdu, zaščiti proti klopom, čuvanju narave, uživanju gob s posebnim povdarkom za otroke, reagiranje ob eventuelni zastrupitvi ...










Učenci so z zanimanjem prisluhnili razlagi, postavili so veliko zanimivih vprašanj in povedali dogodke ko so gobarili s starši. Učiteljice so po predhodnem dogovoru pripeljale posamezne razrede na ogled razstave in predavanje, zvrstili so se od prvega do petega razreda. V dogovoru je vodstvo šole povabilo na ogled razstave tudi otroke iz sosednjega vrtca, ki so prišli v treh skupinah. Predavanje sva opravila Viktor in Karolina - Ana Udovič.
Prispevek: Viktor Udovič
Fotofrafije: Viktor Udovič 

4. Razstava v Gostinski šoli v Izoli, razstavo sta pripravila in predavala go. Irena Sirotič Dobrila in Edvard Robin








5. Za dne 24.10. 2019 smo se z vodstvom Osnovne šole dr. Aleša Beblerja iz Hrvatinov in Osnovne šole iz Ankarana dogovorili o postavitvi razstave 50 različnih svežih gob in nekaj lesnih gob. Razstavili smo tudi pet naših plakatov, zgibank Učnih poti, zaščiti proti klopom in drugega reklamnega materiala.









V Hrvatinih od 08,00 do 10,00 ure za učence od prvega do zadnjega razreda. Učitelji so pripeljavi učence po posameznih razredih na ogled rastave in predavanje. Zaradi časovne stiske smo ogled in razlago opravili v skrajšani izvedbi. Učenci so postavili veliko in zelo zanimivih vprašanj. Ob 10,00 smo zaklučili in pospravili oz. pripravili gobe za naslednjo razstavo.
Prispevek: Viktor Udovič
Foto: Irena Sirotič Dobrila


V Ankaranu od 11,00 do 14,00 ure tudi so učiteljice pripeljale učence po razredih od prvega do sedmega razreda. Med učennci je izstopal učenec, ki si je sposodil v šolski knjižnici knjigo o gobah. postavil je nekaj za njegovo starost zelo zanimiva vprašanja.







Z go. Ireno Sirotič Dobrila sva rekla, da bo to bodoči determinator - poznovalec gob in verjetno tudi poznovalec druge narave.  Predavanje je v glavnem opravila go. Irena. Ob 14,00 uri smo končali in pospravili razstavljene gobe, plakate, zgibanke, zaščito proti klopom in drigi razstavljene predmete.
Prispevek: Viktor Udovič
Foto: Irena Sirotič Dobrila

6. Osnovna šola Ivana Babiča - Jagra Marezige, razstavo sta pripravila go. Irena Sirotič Dobrila in g. Kristjan Kozlovič








Foto: Irena Sirotič Dobrila

V tem tednu oziroma v zadnjem obdobju smo imeli za peščico članov zelo razgibano delovanje in ne samo razgibano ampak tudi zelo utrujajoče. Dobili smo veliko pohval in želja, da se ponovno vidimo v naslednjem šolskem letu. Povabil za razstave in pohode po Učnih poteh imamo še nekaj za spomladi. Poleg Irene Sirotič Dobrila sem sodeloval tudi Viktor Udovič.
Veliko slik si lahko ogledate tu

Ni komentarjev: