1. september 2019

MARAUH - NOVA UČNA POT


GOBARSKO - DRUŠTVO - MARAUH - VELENJE je v soboto 31. Avgusta pripravila vseslovensko srečanje gobarjev, predstavili so tudi novo gobarsko Učno pot, ki so jo člani društva uredili na trim stezi nad vilo Herberstein. UČNA POT je speljana  po prekrasnem gozdu za učence in tudi odrasle. UČNA POT je dolga okoli 2.600 m, speljana je nekako vsporedno oziroma se na določenih mestih prepleta z že s prej postavljeno TRIM STEZO.


Po poti, ki je razdeljena na nekaj vstopnih mest in je označena z različnimi barvami. Na poti je postavljeno 40 lepo urejenih tabel. Na vsaki tabli sta po dve sliki določene gobe s kratkim opisom in druga slika prikazuje drugo vrsto podobne gobe s katero je možna zamenjava prav tako z opisom uporabnosti oziroma: užitna, pogojno užitna, neužitna, strupena ali smrtno strupena.


Vabljeni smo se zbrali ob 10,00 uri. Domačini so nas prijetno sprejeli z dobrodošlico: čajem, sokom, šilcem borovničevca, pecivom in kruhkom namazanim z zelo ukosno domačo "zaseko" proizvajalcu le - te kapo dol...









Člani društva in gosti so nabrali - prinesli okli 160 primerkov različnih vrst gob, ki so jih determinatorji označili in razstavili na urejenem prostoru. 

















Predsednik društva g. Matej Jenko nas je v nagovoru pozdravil, na kratko opisal program srečanja. Predstavil nam je Učno pot, nato smo se podali na pohod in ogled poti. Po končanem ogledu smo porabljene kalorije nadomestili z okusnim gobovim golažem. Po programu je predsednik podelil priznanja in plakete udeležencem (društvom) srečanja in zaslužnim soustvarjalcem tega zahtevnega projekta.


 




Priznanje je dobil tudi član našega društva g. Jože - Peter - Močnik za podarjene slike nekaterih gob.


Program so nadaljevavi čarovniki s svojimi veščinami. Brez dobrot z žara pa se skoraj nobena zabava ne nore končati. Kuhar za že prej omenjeni gobji golaž je svojimi pomočnicami poskrbel za odlično pripravljene jedi z roštilja: vratovina, čevapčiči, perutke, hrenovke... in s prilogami zelenjave. Članice društva pa so kar tekmovale s pripravo raznih peciv - sladkarij. Vse skupaj pa smo zalili z Renskim rizlingom, Sauvignonom, zeliščnim čajem, sokom in vodo. Ob zapeti gobarski himni, pesmi posvečeni 60. obletnici mesta Velenja in prijetne glazbe harmonikarja smo se še nekaj uric družili v prijetnem klepetu.

Vsega lepega je enkrat kraj. Zahvalili smo se domačinom za prijetno druženje in se poslovili.

VEČ SLIK SI OGLEJTE TU

Prispevek: Viktor Udovič
Foto: Viktor Udovič in Franc Bagar

Ni komentarjev: