19. junij 2009

UČENCI OS.Š. DEKANI PO UČ. POTI OBROBJE MOVRAŠKE VALE

V lepem - sončnem vremenu 19. juniju so imeli učenci 7. razreda osnovne šole Dekani narovoslovni dan po učni poti v po obrobju Movraške vale. Učenci so z zanimanjem prisluhnili razlagi vodnika in učiteljic - spremljevalk. Vprašanja na učnih listih jim niso delala preglavic, izpolnjevali so jih vestno, tudi druge naloge iz učnih listov so opravili z odliko. Največ nalog so morali opraviti na prvi točki - travniku, kjer je bilo potrebno poizkati veliko število razlličnih vrst trav, jih določiti in primerjati med seboj. izmeriti temperaturo zemlje in zraka v senci. Na poti so spoznali veliko različnih vrst sadnih dreves (češnje, višnje, hruške, fige, murve...), vinsko trto, robidnice in drugo. Tudi drevesa in grmovnice v gozdu niso manjkala hrast, gaber, jesen bor, ruja šipek, asparagos.brinj...


Ogledali so si naravni most, spodmole, panoramo in okoliške vasi s Slovenskim in Hrvaškim mejninim prehodom. V vasi Dvori jim je domačin g. Anton Gregorič na kratko obrazložil nastanek vasi, življenje v starih časih in s čim so se predniki ukvarjali oziroma preživljali.

Na kraju ob gasilskem domu jih je čakalo presenečenje, kjer so jih dočakali člani kulturno umetniškega društva ŠAVRINI IN ANKA ŠAVRINKE. Pokazali so jim nekaj zanimivosti iz njihovega programa vezano na življenje nekoč; stare običaje in šege, kot tudi razne domače delovne pripomočke in orodja, oblačila (noše) naših prednikov NON IN NONOTOV.

Na poti so jih spreljali učiteljici:
go. NADJA JAKOMIN vodja projekta,
go. MARIJA VULIČ in
g. VIKTOR UDOVIČ GMD. SI

Ni komentarjev: