10. december 2019

GOBE SKRIVNOSTNI DAR NARAVE


V Gobarsko-mikološkem društvu Slovenske Istre si že več kot tri desetletja prizadevamo osveščati širšo javnost in predvsem mlade o pomenu gob za naravno ravnovesje in spoštljivem odnosu do njenih skrivnosti… Ne samo z osrednjo razstavo svežih primerkov gob na Dnevih kmetijstva, za katero se še posebej potrudimo, kar dokazujemo s številnimi priznanji za kvalitetno predstavitev razstave, temveč tudi s priložnostmi razstavami na stojnicah ob različnih prireditvah in z razstavami z učnimi urami v šolah in vrtcih želimo ta skrivnostni svet tretjega kraljestva predstaviti vsem, ki jih zanima svet višje razvitih gliv. Mladim pa posvečamo še posebno skrb. 


V sodelovanju s šolami in vrtci smo tudi letos uspešno izvedli razstave z učnimi urami v Vrtcu Koper, Enotah Vanganel in Pobegi, v Osnovni šoli Ivan Babič – Jager Marezige, Osnovni šoli Oskarja Kovačič Škofije, Osnovni šoli Dušana Bordona Semedela, Osnovni šoli dr. Aleš Bebler Hrvatini, Osnovni šoli Ankaran, skupini otrok Osnovne šole Šmarje, Srednji šoli Izola in v Gimnaziji Koper.  

 

Posebej smo izpostavili vsebine, ki dopolnjujejo učne programe s poudarkom na tem kdaj in kako v naravi nabiramo gobe in druge darove narave, kako se pravilno opremimo za nabiranje darov narave in zakaj nabiramo gobe v zračno embalažo (košaro), na kakšne nevarnosti lahko naletimo v gozdu, kako prepoznati vrsto gob, gobe v prehrani, nevarnosti pri zamenjavi užitnih s strupenimi in celo smrtno strupenimi vrstami, ukrepi ob zastrupitvah z gobami, idr. Nabiramo le gobe, ki jih res poznamo, ki so nepoškodovane in primerne za prehrano. Neužitnih in strupenih vrst gob ne uničujemo, saj imajo vse vrste gob pomembno vlogo v naravi, idr. 



V Sloveniji je nekaj preko 3.100 vrst gob, od katerih je strupena le desetina od teh je približno dvajset smrtno strupenih. Če k tem prištejemo še neužitne in vse gobe, ki so nepomembne za uživanje, se seznam gob, ki se jih splača dati v košaro in kasneje tudi na krožnik bistveno zoži. A zamenjava užitne vrste s smrtno strupeno je lahko usodna za nas in naše najdražje.


Te in druge informacije so še kako pomembne ko se podamo v skrivnosti sveta višjih gliv. Zato si bomo še naprej prizadevali, da članstvo, širšo javnost in predvsem mlade osveščamo o pomenu samostojnega kraljestva gliv s poudarkom na višjih glivah (gobah).
 
Prispevek: Irena Sirotič Dobrila
foto: arhiv

Ni komentarjev: