28. december 2018


SREČANJE Z GOBARSKIM DRUŠTVOM PTUJ V SLOVENSKI ISTRI
17 november 2018.


V skladu z načrtom delovanja našega društva smo izvedli srečanje z Gobarskim društvom Ptuj. Namen obiska članov Gobarskega društva Ptuj je bil spoznavanje gliv rastočih v Slovenski Istri in obisk krajev v njej.


Gostili smo sedem članov, med njimi je vodja in poznavalec gliv Luka Šparl. Izvajalci načrtovane naloge, s strani našega društva smo bili Zdravko Sirotič, podpredsednik društva, 


Zvone Curk voznih in poznavalec terenov, Franc Bagar poznavalec gliv.


Zbrali smo se v Pobegih, nadaljevali pot do Svetega Antona, kjer se nam pridruži Zdravko Sirotič. Ustavili smo se ob križišču za Brezovico pri Gradinu in Topolovec z ostalimi kraji. Se odpravili v gozd, nabor gliv je skromen, ampak za goste zanimivo in najdena njim nepoznana  goba Hygrophorus persoonii Hrastova polževka. Žal, gozd je nasmeten z odvrženimi predmeti in oblačili, sramota za ta kraj. Čez pol ure smo nadaljevali pot proti Brezovici pri Gradinu. Tu smo obiskali območje gozda, v pričakovanju, da se srečamo z zavarovano  Krokodiljo kolobarnico Tricholoma caligatum. Po dobri uri iskanja smo izsledili skupino štirih primerkov. 


Manjkala nam je še ena za goste nepoznana goba Jajčasta mušnica Amanita ovoidea, zato smo se odpravili čez Gradin v Topolovec, da dodamo še to krono našemu gobarjenju in spoznavanju gob. Verjeli ali ne, po dobri pol ure iskanja, je padla še zadnja trofeja  jajčasta mušnica.


Ura in naši želodci so napovedovali, da je čas našega gobarjenja zaključen, odpravili smo se nazaj do domače vaške okrepčevalnice Belvedur 1. Gospodarica nam je, povedala, da mora še skuhati njoke in moramo počakati še pol ure, ta čas smo izkoristili za določanje nabranih primerkov. Nabranih je bilo 36 različnih primerkov. Med temi primerki je bila tudi dozorela zelena mušnica Amanita phalloides.  Mogoče zaradi dozorelosti je drugačna od običajnih in je za nekatere bila nepoznana goba. V nekaterih detajlih je podobna celo Hygrophorus persoonii hrastovi polževki. Poudarek ob determinaciji, ki sem jo vodil, je bil na gobah rastočih le v Slovenski Istri. Ostale glive smo morali zanemariti, ker so bili njoki kuhani .


Po zaužitju kulinarične dobrote smo se odpravili v vasico Abitante. Kjer nas je ob burji in mrazu, sprejel g. Perič in nam ob kapljici žlahtnega povedal o vasici in življenju v njej. Hitro se je soncu bližal kraj in tako tudi čas našega obiska v Abitantih.
Po programu nam je ostal še dan kakijev v Strunjanu. Kjer je goste pričakal predsednik  društva Arian Godnič.

Prispevek: Franc Bagar
foto: Zdravko Sirotič

Ni komentarjev: