26. marec 2018

ZBOR ČLANOV DRUŠTVA 2018


Že 30. Zbor članov Gobarsko-mikološkega društva Slovenske

Člani in članice Gobarsko-mikološkega društva Slovenske Istre smo se 16. marca 2018 zbrali na rednem programsko volilnem Zboru članov v prijetnih prostorih Osnovne šole Dušana Bordona Semedela.


Zbor članov je imel tokrat obsežen dnevni red, saj smo poleg običajnih vsebin o opravljenem delu v preteklem letu in finančnem poslovanju, sprejemali še program dela in finančni načrt za leto 2018 ter izvedli volitve ker je dosedanjemu vodstvu potekel mandat. Člani in članice smo kot pretekla leta tudi v minulem letu dokazali prizadevnost in odgovornost do uresničevanja zastavljenih ciljev in nalog s posebnim poudarkom zaščiti narave, naravnih danosti in mikoflore. Uresničili smo zastavljene programske naloge in si zadali nove. Kot doslej si bomo tudi v prihodnje prizadevali za širjenje znanja med mladimi in širšo javnostjo o pomenu gliv za naravno ravnovesje, preprečevanju zastrupitev zaradi zamenjave užitnih vrst s strupenimi, popisovanju značilnih vrst gliv višjih gliv, ki so na področju Slovenske Istre, izobraževanju, sodelovanju z vrtci in šolami z učnimi urami in delavnicami, izmenjavo primerov dobrih praks s sorodnimi društvi, gostovanjem drugih društev na našem območju, tesnim sodelovanjem z lokalno skupnostjo in kot doslej tudi izvedbo razstav in stojnic ob različnih obeležjih prireditev lokalnih skupnosti. V jubilejnem letu 2018 bomo izdelali in natisnili bilten Istrski gobar ter ga predstavili na slovesnosti v oktobru mesecu. Ob tej priložnosti bomo podelili plakete, priznanja in zahvale zaslužnim članom in članicam, partnerjem ter sofinancerjem.


Prisotni smo se zahvalili dosedanjemu vodstvu društva za uspešno udejanjanje programskih nalog ter večini od njih zaupali nov mandat. Nekateri so namreč iz osebnih razlogov prosili za zamenjavo njihovih funkcij z drugimi člani in članicami. Tudi na pobudo dosedanjega predsednika g. Zdravka Sirotiča smo za predsednika izvolili g. Ariana Godniča.


Letošnji jubilejni zbor članov pa je zaznamovala odločitev članstva, da po 30. letih članstva izstopimo iz Mikološke zveze Slovenije (MZS). O tem je društvo razpravljalo že v preteklih letih in si kljub vsemu ves čas prizadevalo, da s strani krovne organizacije pridobi vsaj toliko podpore, da se prične razprava o urejenosti zaščite mikoflore. Vrsto pobud našega društva MZS niti ni dala na glasovanje o uvrstitvi na dnevni red (npr. predlog za uvedbo dovolilnic za nabiranje gliv, zaključke sprejete na posvetih, idr.). Kljub temu Upravni odbor našega društva se ni opredeljeval do dela in delovanja organov vsakokratnega Zbora članov ali do organov MZS, a je kljub temu vsako leto ocenil, da organi MZS ne sprejemajo niti opravičenih pripomb na svoje delo in vztrajajo na svojih stališčih. Pričakovali smo, da bo v okviru MZS potekala razprava na področju varstva narave, naravnega okolja in mikoflore. Žal v zadnjih dveh letih poteka predvsem razprava   o kadrovskih vprašanjih vodstva MZS in v takem stanju ni možno pričakovati, da bi se v bodoče vsi člani MZS poglobili v temeljno poslanstvo gobarsko-mikoloških društev, pa tudi MZS. Premalo je bilo časa, da bi naše delovanje usmerili predvsem v zavarovanje narave, naravnega okolja in mikoflore, saj so živali, rastline in glive zaradi spreminjanja klime vedno bolj ogroženi. Nujno bi bilo pričeti že sedaj z razpravo o izhodiščih za zavarovanje narave, naravnega okolja in mikoflore v spremenjenih klimatskih pogojih, da bomo uspeli ohraniti vsaj del gliv prihodnjim rodovom.
V izstopni izjavi smo tudi zapisali, da si naše društvo  vsa leta prizadeva za zakonsko zaščito vseh vrst gliv in že v letu 2002 oblikovali izhodišča za uvedbo dovolilnic ali z drugimi ukrepi. Podpore za našo pobudo in predloge s strani MZS nismo bili deležni. MZS te pobude vrsto let, kljub našemu vsakoletnemu predlogu na Zboru članov MZS, ni uvrstilo v svoje programske naloge in o njih ni bila organizirana niti širša razprava. Pomirja nas, da se je v zadnjih letih končno tudi MZS aktivneje vključila v reševanje zaščite gliv, vendar pa to zaščito (namesto svojega aktivnega delovanja) prelaga na različne upravne organe RS in institucije. V izjavi smo navedli še druge utemeljene razloge za odločitev o izstopu iz MZS, med drugim tudi našo doslej neobravnavano pobudo za spremembo Pravil MZS s postopki h evidentiranju, kadrovanju in volitvah v organe MZS.
O morebitni ponovni vključitvi v MZS se bo razpravljalo in odločalo na Zboru članstva šele po sprejeti ugotovitvi, da ponovni pristop v članstvo MZS nudi osnovo za še hitrejše uresničevanje sprejetih programov GMD in MZS za bolj učinkovito varstvo narave, naravnega okolja in mikoflore;
Sprejeli smo tudi stališče, da niso utemeljeni razlogi za izrek ukrepa Častnega razsodišča o izključitvi GD Marauh Velenje iz MZS. Po našem mnenju Častno razsodišče pri MZS je na osnovi ugotavljanja domnevno nezakonitih ravnanj predsednika GD Marauh Velenje odločalo o izključitvi Gobarskega društva Marauh, čeprav po 47. členu Pravil Mikološke zveze Slovenije ni pristojno, da bi obravnavalo in izrekalo ukrepe proti posamičnim fizičnim osebam razen v primeru, če se obravnava nanaša na člana organov MZS. Predsednik GD Marauh Velenje pa ni izvoljeni član organa MZS.



Jubilejni zbor članov smo zaključili ob druženju, čestitkah novo izvoljenemu predsedniku, podpredsedniku in vsem članom organov društva ter si že zadali naloge, ki nas čakajo že v tem mesecu.

DOBRO BERO IN LEP POZDRAV VSEM LJUBITELJEM NARAVE IN TRETJEGA KRALJESTVA!

Prispevek: Irena Dobtila Sirotič
Foto: 

Ni komentarjev: