29. maj 2013

GOBE V PREHRANI

V OKVIRU SODELOVANJA Z OSNOVNIMI ŠOLAMI SMO SE ODZVALI POZIVU OSNOVNE ŠOLE IVANA BABIČA  - JAGRA IZ MAREZIH IN JIM PRIPRAVILI PREDAVANJE NA TEMO
GOBE V PREHRANI.
 

Pozdravljeni!

Na našo šolo ste bili na delovno soboto povabljeni v okviru dveletnega mednarodnega Comenius večpartnerskega projekta Food 4life (Hrana za življenje).  V tem času  smo na šoli gostili predstavnike iz projektnih partnerskih šol iz Francije, Italije, Španije, Romunije in Grčije. V okviru projekta vrtnarimo in kuhamo ter se osveščamo o pomenu zdrave prehrane. Cilji projekta sovpadajo tudi s cilji Ekošole. Aktivnosti izvajamo na skupnih mednarodnih projektnih srečanjih ter tekom leta v šoli.

Tamara








     Učenci so pripravili svoje prispevke kako so doživeli.

UPORABA GOB

Gobarsko društvo nam je predstavilo uporabo gob.

Svetlikava pološčenka je najbolj zdravilna goba na svetu. Jurčki v prahu so zelo uporabni za na zrezek. Zelena mušnica je najbolj strupena goba na svetu, je smrtno nevarna. Svetlikava pološčenka zdravi aids in raka. Ljudje dosti gojijo šampinjone. Če pojemo rdečo mušnico se nam meša, driskamo in bruhamo. Pomladanski hrček ni prijetne oblike. Zelo dosti gob uporabljamo za zdravila.

Zelo je bilo zanimivo!
Gabriel Lovec, 4. r.


UPORABA GOB

Gobarsko društvo nam je pripravilo plakate, gobe.

Svetlikajoča pološčenka je najbolj zdravilna goba.Zimska kolobarnica ali miška se lahko pripravi v kisu. Gobe so smrtno nevarne, strupene in užitne. Če zaužijemo rdečo mušnico, se nam meša, nam naraste temperatura in bruhamo. Če užijemo zeleno mušnico umremo.
Veliko gob je zdravilnih. Gobe lahko zmeljemo. Gobe so glive. Glive so zdrave. Tisti, ki imajo težave z jetri in ledvici ne smejo jesti gob. Do 5. leta ne smejo jesti gob.

Andreja De Faveri, 4.r.


UPORABA GOB

Gobarsko društvo nam je pripravilo različne plakate gob. Nekatere gobe so užitne, nekatere zdravilne in strupene. Užitne gobe so Marčna polževka, Jesenki goban, Brezov turek, Lijasta lisička, Zimska kolobarnica in Črna trobenta. Predstavili so medicinsko gobo svetlikavo ploščenko. Jesenski goban zmeljemo v prah in ga imamo za začimbo. Gobe damo tudi v kis. Nekatere gobe lahko tudi jemo surove.
 

Očistiti jih moramo že v gozdu. Gobe operemo in jih damo v skrinjo. Najbolj strupena goba je zelena mušnica. Več vrst gob je lahko sturpenih. Rdeča mušnica, lahko povzroča bruhanje in imamo visoko vročino.

Nik Koren, 4.r.

Prispevek: učiteljica Tamara in podpisani učenci
Foto: Zdravko Sirotič 

Ni komentarjev: