Z vodjo centra go. Marjetko Vodopija in njenimi pridnimi sodelavci, ki skrbijo za vzdrževanje g. Šuber Bojanom in G. Jež Mitjo smo pripravili to lepo razstavo. Letos je bil obil še večji. poleg razstave smo pripravili pečene gojene šampinjone. obiskovalci so si lahko privoščili manjšo malico za samo 1,00 EURO. Izstržek je namenjen za dobro delne namene. Sveže gojene šampinjone nam je podaril g.Bojan Smuk s.p. iz Bevk.

Video: Milan Kavrečič
PRI NABIRANJU GOB
BODIMO PREUDARNI !
V GOBARKSO-MIKOLOŠKEM
DRUŠTVU SLOVENSKE ISTGRE se članice in člani združujemo s
ciljem, da bi skupno dosegli večjo stopnjo varovanja narave,
naravnih znamenitosti in mikoflore.
Gobe ne rastejo zgolj za
kulinarične sladokusce, pač pa opravljamo pomembno nalogo pri
izmenjavi snovi v naravi. So filter zraka in pokazatelj stanja tal.
Pravi ljubitelji gob jih zato nabirajo s premislekom in varujejo
svoje ljubljenke; z njimi ravnajo spoštljivo saj se zavedajo
njihovega pomena za naravno ravnovesje. Pri gobarjenju pa uživajo
tudi v lepotah narave.
Prav v tem času je tudi v
Slovenski Istri narava poskrbela za obilno rast različnih vrst gob.
V gozd in na travnike se nas poda veliko tudi z željo, da si
privoščimo ta kulinarično zanimiv priboljšek. Gobe niso osnovno
živilo, marveč bolj začimba. Ker imajo skromno prehrambeno
vrednost, so primerne za tiste, ki pazijo na kalorije; niso pa
primerne za otroke, nosečnice in bolne, saj so težko prebavljive…
Pri prepoznavanju vrst gob
pa moramo biti še posebej previdni. Posledice zaradi zamenjave
strupenih z užitnimi vrstami so lahko usodne. Zato je potrebno pri
prepoznavanju gob veliko previdnosti , saj nas že majhne značilnosti
lahko presenetijo. Določanje vrst gob prepustimo le zelo dobrim
poznavalcem. Na razstavi boste imeli priložnosti, da spoznate kar
nekaj pasti , ki vas pri tem čakajo.
Irena Sirotič Dobrila
Prispevek: Viktor Udovič in Irena Sirotič Dobrila
foto: Milan Kavrečič in Neba Skubin
Ni komentarjev:
Objavite komentar