4. november 2012

OSREDNJA RAZSTAVA 2012 V tUŠ PLANETU


 Že lansko leto smo organizirali rastavo svežih gob v TUŠ PLANETU v Kopru. Z vodjo centra go.              Marjetko Vodopija smo ugotovili, da je bil obisk velik in je bilo obiskovalcev - kupcev v centru veliko in bi bilo smotrno to tonoviti. Že v začetku leta smo predvideli - načrtovali organizacij rastave tudi letos. velika sušo nas je pri tem ovirala. Ko so se vremenske razmere izboljšale in so gobe začele rasti smo za dne 27.10.2012 tudi pripravili razstavo s 110 rastavljenimi primerki  svežih gob  in nekaj suhih lesnih zdravilni gob.


Z vodjo centra go. Marjetko Vodopija in njenimi pridnimi sodelavci, ki skrbijo za vzdrževanje g. Šuber Bojanom  in G. Jež Mitjo  smo pripravili to lepo razstavo.  Letos je bil obil še večji. poleg razstave smo pripravili pečene gojene šampinjone. obiskovalci so si lahko privoščili manjšo malico za samo 1,00 EURO. Izstržek je namenjen za dobro delne namene. Sveže gojene šampinjone nam je podaril g.Bojan Smuk s.p. iz Bevk.  

 
Razstava sama ni namenjena samo spoznavanju gob ampak tudi in predvsem v poučevanju pravilnega nabiranja gob, pravilnega obnašanja gobarjev v gozdu ... naša maskota lepo prikazuje pravilno urejenega gobarja. Na razstavi smo predstavili tudi naše plakate, delili zgibanke Učnih poti, delili druge pisne materiale povezane z gobarjenjem in prehrano z gobami ... 



Video: Milan Kavrečič

PRI NABIRANJU GOB BODIMO PREUDARNI ! 
 
V GOBARKSO-MIKOLOŠKEM DRUŠTVU SLOVENSKE ISTGRE se članice in člani združujemo s ciljem, da bi skupno dosegli večjo stopnjo varovanja narave, naravnih znamenitosti in mikoflore.
Gobe ne rastejo zgolj za kulinarične sladokusce, pač pa opravljamo pomembno nalogo pri izmenjavi snovi v naravi. So filter zraka in pokazatelj stanja tal. Pravi ljubitelji gob jih zato nabirajo s premislekom in varujejo svoje ljubljenke; z njimi ravnajo spoštljivo saj se zavedajo njihovega pomena za naravno ravnovesje. Pri gobarjenju pa uživajo tudi v lepotah narave.
Prav v tem času je tudi v Slovenski Istri narava poskrbela za obilno rast različnih vrst gob. V gozd in na travnike se nas poda veliko tudi z željo, da si privoščimo ta kulinarično zanimiv priboljšek. Gobe niso osnovno živilo, marveč bolj začimba. Ker imajo skromno prehrambeno vrednost, so primerne za tiste, ki pazijo na kalorije; niso pa primerne za otroke, nosečnice in bolne, saj so težko prebavljive…
Pri prepoznavanju vrst gob pa moramo biti še posebej previdni. Posledice zaradi zamenjave strupenih z užitnimi vrstami so lahko usodne. Zato je potrebno pri prepoznavanju gob veliko previdnosti , saj nas že majhne značilnosti lahko presenetijo. Določanje vrst gob prepustimo le zelo dobrim poznavalcem. Na razstavi boste imeli priložnosti, da spoznate kar nekaj pasti , ki vas pri tem čakajo.

Irena Sirotič Dobrila 

Prispevek: Viktor Udovič in Irena Sirotič Dobrila
foto: Milan Kavrečič in Neba Skubin

Ni komentarjev: