7. avgust 2010

NAJ ŠAGRA "KUR ENBOT" - SMOKVICA 2010

Letos je Smokavska najlepša šagra v bližnji in daljni okolilici doživela svojo deseto obletnico. Malo številni marljivi in zagnani domačini že deseto leto odlično organizirajo in izvedejo eno najlepših šager daleč na okoli. Seveda so sami, kot rečeno maloštevilni nemočni, za tako velik (projekt)- podvig, zato imajo ogromno število prijateljev in donatorjev, ki jim ob tej priliki priskočijo na pomoč tako pri organizaciji kot pri izvedbi te prekrasne prireditve.















Šagra je posvečena praznovenju Sv. Magdalene. Po sveti maši se začne praznovanje in zabava za mlade (otroke) in odrasle pa tudi najstarejši pridejo na svoj račun.




























Veliko in pestro število različnih skupin popestri ta velik praznik. Vsebina nastopajočih je predvsem v povdarku na življenje in običaje iz starih časov - KUR ENBOT: Godba na pihala Sveti Anton, Kulturno društvo Šavrini ino anka Šavrinke, Vruja, Pevska skupina Pergola, NikaToškan in Tomaž Boškin, Pevska skupina Aljaž, Calegarija, Klapa Boškarin, Dej še en litro, Ne me jugat in Čarodej, kar je vidno iz lepih posnetkov.















Višek te prireditve je prav gotovo med 23,00 in 24,00 uro, ko zapustimo sedanjost in se za eno uro preselimo za nekaj stoletij v preteklost (srednji vek); ugasnejo luči javne rasvetljave in je vsa vas rasvetljena z baklami in ferali.















Stojnice so urejene in založene izključno z domačimi pridelki in dobrotami, n.pr.: peciva s figami, domači med in drugi čebelji proizvodi, domače klobase, siri, razni napitki in druge dobrote iz domačega sadja in domačih zelišč.











































Žal se naše društvo zaradi suše ni moglo predstaviti z manjšo rastavo gob, zato smo s projekcijo našega CD-eja nadomestili to pomankljivost. Gobarsko Mikološko društvo Slovenske Istre že nekaj let zelo aktivno pomaga domačemu društvu pri izvedbi šagre.


















Kljub ne najlepšemu vremenu na začetku prireditve (rahel dež) je šagra uspela in veliko število obiskovalcev je zadovoljno zapustilo Smokvico z obljubo, da se bodo vračali...



Veseljačenje predvsem mladih se je zavleklo v dopoldanske ure ob tradicionalni "pašta šuti".



Prispevek: Viktor Udovič
Foto: Orjana Babič

Ni komentarjev: