24. april 2009

Naravoslovni dan:

MIŠI, PORTON IN VODARNA

Reka Rižana je najpomembnejša reka v Slovenski Istri, saj predstavlja glavni in edini vir za vodooskrbo obalne regije. Njen kraški izvir se nahaja v Hrastoveljski dolini, izliva pa se v Koprskem zalivu zahodno od Sermina. Dolžina reke je nekaj nad 14 km in je največji slovenski vodotok, ki izvira v Slovenije in se izliva v Jadransko morje.

Potrebe po vodi iz reke Rižane za industrijo, kmetijstvo in pitno vodo so veliko večje kot je razpoložljiva vodna količina. V ozki dolini, po kateri teče reka Rižana, potekajo tudi glavne prometne poti, ki povezujejo Slovensko Istro z notranjostjo države. Največja nevarnost za onesnaženje so zato nenadzorovana in nepredvidljiva dogajanja v območju vodovarstvenih pasov.

Zato je potrebna smotrna in namenska uporaba vode. Z odvzemanjem vode iz vodotoka vplivamo na ekološko ravnotežje v in ob vodotoku.

Navodila za učitelje:

Naravoslovni dan je primeren za učence tretje triade osnovne šole. Učenci lahko rešujejo delovne liste v manjših skupinah ali individualno glede na vašo presojo.

* Priporočljiva je predhodna priprava učencev na terensko delo in ustrezna priprava priporočljivih materialov (glej navodila pri posameznih nalog).

* Ker so posamezne enote med seboj oddaljene, varne poti med njimi tudi ni, priporočamo, da se do njih pripeljete z avtobusom. Učenci naj bodo vremenu primerno obuti in oblečeni.

* Na kraje, kjer boste na terenu reševali naloge, vas opozarjajo narisane gobice. To velja predvsem za delo v Miših, na Portonu poteka delo na enem mestu, za ribiškim domom ob bregu reke Rižane. Pri obisku vodarne se delovni listi rešujejo med samim ogledom.

* Vaje rešujejo učenci samostojno: z opazovanjem, poslušanjem predavanj, sklepanjem, delom z zemljevidom, izvajanjem meritev….

* Pri posamezni nalogi je na vrhu lista tabela, kjer je označeno, katere pripomočke pripravi učitelj in kaj prinesejo s seboj učenci.

* Naravoslovni dan je razdeljen na tri dele, ki se med seboj dopolnjujejo, lahko pa jih izvedemo kot samostojne enote:

    1. Prvi del se izvaja v naselju Miši, kjer si boste ogledali in spoznali pomembnejše gospodarske panoge v dolini reke Rižane nekoč in danes: mlinarstvo, kmetijstvo, promet. Delovne liste lahko rešujejo v samem zaselku Miši, na Bordonovi kmetiji in na območju med reko Rižano in železniško progo.


    1. Drugi del se izvaja pri Portonu, zaselku ob reki Rižani. S pomočjo delovnih listov boste spoznali lastnosti vodotoka reke Rižane (pretok, onesnaženost vode, življenje v reki in ob njej).

Z Ribiško družino Koper se lahko dogovorite za predstavitev ribolova na tem območju.

Ob ribiški koči je večji prostor, na katerem učenci rešujejo delovne liste.

Opozorilo: Če gremo na Porton ob reki Rižani od bencinske črpalke na Bivju, se peljemo pod železniškim nadvozom, ki je visok le 3,5m. Dogovorite se s prevoznikom o višini avtobusa!

    1. Tretji del obsega ogled vodarne v Cepkih.

Za ogled nekaterih objektov se je potrebno predhodno dogovoriti o času prihoda in morebiten prispevku:

- Bordonov mlin - 041 721 228 (kontaktna oseba Eva Bordon)

- Ribiška družina Koper – 041 713 744 – 05 668 60 00

- Vodarna – Rižanski vodovod Koper

Na priloženem zemljevidu so z rdečim kvadratom označeni kraji, kjer se izvajajo

posamezni deli naravoslovnega dne.

Z zeleno barvo so označena območja, kjer učenci rešujejo naloge.


Ni komentarjev: