20. januar 2009

IN MEMORIAM: Prof. MILKO ČEBULEC

V mesecu decembru 2008 smo se članice in člani gobarskih društev iz Ilirske Bistrice, Sežane in Slovenske Istre na openskem pokopališču (R Italija) poslovili od našega prijatelja ter izjemno prizadevnega člana prof. Milka Čebulca iz Opčin, priznanega raziskovalca mikoflore na Fakulteti za kemijo Univerze v Trstu in odličnega gobarskega strokovnjaka, ki je dolga desetletja svojega bogatega življenja – poleg svojega poklicnega dela – namenil tudi naravi prijaznemu gobarjenju; vzgoji in izobraževanju številnih članic in članov gobarskih društev ter determiniranju (določanju) vseh vrst samoniklih gliv na različnih gobjih rastiščih, kjer smo skupaj pogosto gobarili. Gobe (glive) so bile njegova delovna usmeritev pa tudi strast, ki jim je namenil kar večino svojega delovnega in prostega časa. Te je znanstveno proučeval in raziskoval posebej v času po nuklearni tragediji v Černobilu in za območja tržaške pokrajine (pa tudi drugje) ugotavljal stopnjo jedrske onesnaženosti gliv. V številnih strokovnih publikacijah in glasilih gobarskih društev je v svojih prispevkih in s fotografijami večkrat predstavil posebnosti in značilnosti nekaterih vrst gliv/gob, ki jih pogosto ne srečamo na naših gobjih rastiščih. Njegovi prispevki so bili vedno zanimivi tudi za širši krog bralcev in ne samo za organizirano gobarjenje.

Brez njegovega sodelovanja in strokovne pomoči si gobarska društva nismo mogli niti predstavljati organiziranja in izvedbe vsakoletnih, zelo obiskanih gobarskih razstav (v Ilirski Bistrici, Kopru in Sežani). Te razstave – tako je vedno poudarjal – so bile in bodo ena izmed pomembnih oblik učenja in spoznavanja gob, ki rastejo na Krasu, Bistriškem in v Slovenski Istri. Dejstvo je, da so razstave način širjenja znanja o gobah, glivah, predvsem med mladino ter izjemna prilika, da poudarimo pomen varovanja narave, naravnih znamenitosti ter mikoflore, da bi te naravne danosti lahko občudovale tudi generacije ki prihajajo za nami.
Občudovali in cenili smo tudi njegovo prijaznost, človeško toplino in njegov trud in požrtvovalnost predvsem v delu vseh treh društev, tako sežanskega kakor tudi ilirskobistriškega in koprskega društva. Slednje mu je za njegovo pomoč pri samemu ustanavljanju društva v letu 1988 (pred 20. leti) ter za njegov prispevek v nadaljnjemu delovanju tega društva podelilo najvišje društveno priznanje »častni član društva«, upravičeno in utemeljeno, kar izhaja tudi iz evidence o številu opravljenih brezplačnih ur, ki jih je naš prijatelj Milko Čebulec vložil v delo tega društva, pa sežanskega, ilirskobistriškega pa tudi drugje v Sloveniji. Bil je človek, ki je vedno priskočil na pomoč pri reševanju gobjih neznank - te pa so še vedno zelo številne - in jih vedno uspel tudi rešiti pa čeprav je moral pred tem proučiti obilo strokovne gobarske literature in se posvetovati tudi z drugimi gobarskimi strokovnjaki.
Cenili smo njegovo načelo in ga uveljavljali tudi v vsebinskem delu naših gobarskih društev, to je, da smo kljub različnim pogledom na možne rešitve, lahko zelo dobri prijatelji in sodelavci saj nas druži prelepo čustvo: ljubezen do narave, naravnih znamenitosti, mikoflore in gobarjenja.

Dragi prijatelj Milko!
Odšli ste za vedno od svojih najdražjih, od nas vseh, ki smo Vas cenili in spoštovali. Žal na koncu vsake življenjske poti ostajajo le spomini. Polno jih je tudi med nami, članicami in člani gobarskih društev iz Slovenije. Hvala Vam za Vaš prispevek, ki ste ga vložili v delo vseh treh gobarskih društev, ki morajo biti – tako ste nas učili – tudi nosilec varovanja narave, naravnega okolja ter mikoflore. Hvala Vam za vse Vaše ure prostovoljnega dela; za trud in požrtvovalnost, ki ste ga nemenili proučevanju gob/gliv in učenju mladih gobarjev; za številne strokovne prispevke in za fotografije gob, ki krasijo tudi naše društvene prostore in publikacije.

Ne bomo pozabili Vašega sodelovanja z gobarskimi društvi v Republiki Sloveniji saj državna meja ni nikdar ovirala vsakokratne Vaše pomoči pri našem delu. Cenimo tudi Vašo odločitev, da ste bili eden od soustanoviteljev Gobarskega društva Sežana in izjemno prizadeven član tega društva vse od leta 1974 dalje. Bili ste človek odprtih pogledov in ravnanj, kar je bila vedno tudi Vaša odlika v delu v naših društvih.

Pogrešali Vas bomo!

V imenu Gobarskih društev iz Ilirske Bistrice, Kopra in Sežane izrekamo ženi Lili, hčerki Irini in sinu Mitji in njunima družina ter vsem sorodnikom naše iskrene sožalje.

Anton Vrh, predsednik GD Il. Bistrica
Irena Sirotič Dobrila, predsednica GMD Slovenske Istre
Ljuba Bandelj, predsednica GD Sežana

Ni komentarjev: