4. julij 2018

OGLED LUKE KOPER


Učenci petih razredov Osnovne šole Oskarja Kovačiča iz Škofij so si ogledali eno od  šestih učnih poti,  kjer sodelujemo tudi člani Gobarsko mikološkega društva Slovenske Istre - "Skrivnosti od ušes Istre do morja" v Movraški vali do izliva reke Rižane v morje, v Luki Koper. Učne liste so priprvili učiteljice Osnovne šole Dušana Bordona iz Semedele, v sodelovanju luke Koper in Gobarsko mikološkega društva Slovenske Istre.


LUKA KOPER

Pristanišče je bilo ustanovljeno leta 1957. Najprej je bilo zelo majhno, nato so dodatno obalo zgradili na pilotih.
Pristanišče je ograjeno z ograjo in v njem veljajo posebna pravila. V njem imajo: policijo, carino, gasilce, električno omrežje, vodovod, bencinski servis, ceste, železniške tire. Ko v pristanišče pripluje ladja, policisti pregledajo seznam posadke, njihove potne liste in pomorske knjižice. Gasilci so v pripravljenosti 24 ur na dan za varnost ljudi in blaga. Vsi vodilni delavci v pristanišču so povezani s telefoni in računalniki. V Luki delajo delavci podnevi in ponoči. V koprsko pristanišče prihajajo ladje, ki vozijo različne tovore. To so vreče, škatle, avtomobili, kontejnerji…Preden ladja pride v pristanišče, se mora napovedati. Ko se ladja približuje pomolu, jo že čakajo vlačilci, ki jo varno pripeljejo v pristanišče. Privezovalci jo z močnimi vrvmi privežejo na privez. Ladjo pregledajo pomorska inšpekcija, policisti in cariniki. Šele nato se lahko začne pretovarjanje blaga.
V Luki Koper varujemo in ohranjamo pristanišče lepo in čisto.
( ROKO BRKLAČA, 5. B)


LUKA KOPER
Naša šola je organizirala ogled Luke Koper. Na ogled smo odšli petošolci. Ker moj očka dela v Luki Koper, sem se ogleda zelo veselil.
V sredo smo se petošolci zjutraj zbrali v šoli. Nato smo se odpravili do avtobusa. Ko smo se pripeljali do Luka Koper, se nam je pridružil gospod Viktor, ki je bil naš vodič.
Najprej smo videli, kako na avtomobilskem terminalu nakladajo avtomobile na ladjo. Vsak avto ima svojo kodo, ki jo s posebno pištolo odčitajo in vedo, kje se avto trenutno nahaja. Kasneje smo se ustavili in gospod Viktor nam je opisal, kako poteka delo v Luki Koper. Med ogledom smo videli vse terminale in kako na njih opravljajo razna dela. Videli smo tudi veliko luških strojev in dvigal, s katerimi opravljajo različna dela.
Luka Koper je veliko in urejeno pristanišče. Ogled mi je bil zelo všeč. Videl sem ogromno novih stvari. Na našo edino tovorno luko sem zelo ponosen.
(TRISTAN ŠTRAVS 5. B)

OGLED LUKE KOPER
Dne 13. 6. 2018 smo si učenci petega razreda ogledali naše pristanišče – Luko Koper.
Za ogled pristanišča nam je učiteljica razdelila delovno gradivo, ki nam je bil pripomoček pri ogledu.


Sprejel nas je gospod, ki ima dolgoletne izkušnje v tem delovnem okolju. Povedal in razkazal nam je veliko novih stvari, ki jih opravljajo: Kako skladiščijo tovore, raztovarjajo in natovarjajo različne vrste tovora (sipki tovor, tekoči tovor, les, železo…). Izvedeli smo tudi, kako se je začelo, razširilo in delovalo naše pristanišče. Slišali smo, od kod vse prihajajo ladje in kakšen je postopek sprejemanja ladje v pristanišče.
Veliko novih stvari smo se naučili, zelo mi je bilo zanimivo, saj sem izvedela veliko novega.
(MIA RUPNIK, 5. B)

LUKA KOPER
V sredo smo imeli kulturni dan. Odšli smo v Luko Koper. Najprej smo si v šoli razdelili malico, nato smo se preobuli in odšli do parkirišča. Tam nas je že čakal avtobus, vkrcali smo se in se odpeljali v Luko Koper.
V Luki Koper nas je na vhodu čakal vodič Viktor. Ker je gospod Viktor bivši direktor Luke Koper, so nam dovolili, da nas on popelje po luki.
Najprej smo izvedeli nekaj splošnih stvari o Luki Koper. Nato nam je povedal še nekaj o potniškem terminalu, terminalu za generalne tovore, kontejnerskem terminalu, terminalu za les, terminalu za sipke tovor, avtomobilskem terminalu ter mehanizaciji, ki jo uporabljajo v Luki Koper in organizaciji dela v Luki Koper. Medtem, ko nam je vodič posredoval informacije, smo si učenci podatke zapisovali na učne liste, ki so nam jih razdelile učiteljice pred ogledom.
Po ogledu Luke Koper smo odšli na Bonifiko, kjer smo pojedli malico. Na Bonifiki smo se še malo poigrali. Ta dan mi je bil zelo všeč.
(LANA JURJAVČIČ, 5. B)

LUKA KOPER
V sredo, 13. 6. 2018, smo se z razredom odpravili na ogled Luke Koper. Že na avtobusu nam je učiteljica razdelila učne liste. Na vhodu v Luko Koper nas je sprejel vodič, gospod Viktor. Med ogledom nam je posredoval podatke, s katerimi smo izpolnjevali učne liste.


Ko smo na potniškem terminali izstopili iz avtobusa, nam je gospod Viktor povedal splošne stvari o Luki Koper: kdaj je bila ustanovljena, naštel je dejavnike, ki so omogočili nastanek pristanišča ter osnovne dejavnosti Luke Koper. Potem nam je posredoval nekaj informacij o potniškem terminalu. Povedal nam je še, da so v pristanišču tudi drugi terminali: za generalne tovore, avtomobilske tovore, kontejnerski terminal, terminal za les, terminal za sipke in razsute tovore. Medtem, ko nam je vse to pripovedoval, smo se z avtobusom peljali po velikem delu luke.
Ko smo z ogledom Luke Koper zaključili, smo odšli na Bonifiko, kjer smo pomalicali in se malo poigrali. Sprva sem mislil, da bo ta ekskurzija dolgočasna, ampak sem se zmotil, saj je bilo na ogledu zelo zabavno.
(DOMEN DODIČ, 5. B)


OGLED LUKE KOPER
V sredo, 13. 6. 2018, smo se z odpravili v Luko Koper. Na vstopu v luko, se nam je na avtobusu pridružil vodič.
Na začetku smo se z avtobusom odpeljali do potniškega terminala, kjer smo izstopili in zapisovali. Potem smo se odpravili pogledat, kjer shranjujejo zabojnike, ki so jih pripeljale ladje. V Luki Koper imajo tudi oljke, ki smo si jih prav tako pogledali. Videli smo dvigalo, ki je dvigalo kontejner. Vodič nam je povedal veliko zanimivih stvari.
Na žalost je čas hitro minil. Odpravili smo se nazaj v šolo.
(LARA UŠENIČNIK, 5. B)
OGLED LUKE KOPER
V sredo, 13. 6. 2018, smo se učenci petega razreda Osnovne šole Oskarja Kovačiča Škofije odpravili na ogled Luke Koper.
Ko smo prispeli v Luko Koper, je na naš avtobus vstopil vodič, gospod Viktor. Predstavil se je in rekel, da smo sedaj prijatelji. Najprej nam je na kratko opisal Luko Koper. Ob tem smo dopolnjevali učne liste, ki smo jih dobili od učiteljice. Ker je gospod Viktor govoril zelo hitro, nekateri nismo mogli slediti in zapisovati. Povedal nam je veliko zanimivih podatkov o Luki Koper.


Po pristanišču nismo hodili, ampak se vozili z avtobusom in se na določenih mestih ustavljali. Gospod Viktor nam je opisoval Luko Koper na avtobusu preko mikrofona. Z ogledom smo končali okrog enajstih dopoldne.
V Luki Koper je bilo zelo zabavno. Še si želim takih dogodivščin.
(BRINA ERJAVEC, 5. B)

Obisk Luke Koper
V sredo 13. junija smo obiskali Luko Koper. Na ogled smo se odpravili z avtobusom. Ko smo prišli na vhod, nas je tam že čakal vodič - gospod Viktor Udovič.
Najprej smo si ogledali potniški terminal na katerem pristajajo velike potniške ladje. Od tu smo se zapeljali mimo terminala za generalne tovore, kjer pretovarjajo tovore kot so: les, kava, banane. Pot nas je vodila naprej mimo skladišč za les, avtomobile, kontejnerje ter premoga. Videli smo tudi kompostarno, kjer predelujejo organske odpadke, kateri nastanejo pri pretovoru raznih tovorov. Pot smo nadaljevali proti izhodu kjer smo zaklučili z ogledom.
V pristanišču sem videl velika dvigala, vlake, več ladij, ter veliko različnih kamionov. Tako, da lahko trdimo, da je to res mesto v malem.
Ogled mi je bil zelo zanimiv, spoznal sem nove stvari in pojme ter se naučil veliko o našem pristanišču.
Liam Al-Dilaimi 5.a

DOŽIVETJE V LUKI KOPER
V sredo 13.6. smo se odpeljali v Luko Koper, ki je tudi naše edino pristanišče v Republiki Sloveniji. Tam nas je pričakal naš vodič Viktor Udovič, ki nas je vodil po ogledu Luke Koper. Odpeljali smo se do mesta, kjer nam je predstavil zgodovino Luke Koper.
Povedal nam je tudi, katera je bila največja ladja, ki je priplula v Luko Koper. Nato smo se zapeljali po pristanišču, kjer nam je predstavil različne terminale, skladišča in vrste delavcev, ki delajo v Luki Koper. Povedal je tudi, da imajo nekaj zanimivih in raznolikih strojev, ki jim pomagajo pri delu. Na koncu nam je pokazal kako tovor, ki ga ladja nosi, pretovorijo na tekoči trak. Ta ga »odpelje« do tistega skladišča, kjer tovor hranijo. Izvedeli smo tudi, da pristanišče zelo skrbi za naravo.
Najbolj zanimivo mi je bilo, ko smo izvedeli kašne stroje uporabljajo, predvsem dvoživka, ki ji pravimo tako zato, ker lahko vozi po cesti in tračnicah.
Najbolj mi je bilo všeč to, da smo šli nekam izven šole in, da smo se nekaj naučili.

Matija Olup 5.a

Izlet v Luko Koper

13.6.2018 smo se 5.a in 5.b odpeljali v Luko Koper.
Že na vhodu nas je čakal vodnik po Luki Koper Viktor Udovič.
Kmalu potem ko smo prišli v luko smo videli, kako natovarjajo avtomobile na ladjo. Izstopili smo iz avtobusa in si zapisali zanimivosti, ki nam jih je povedal gospod Udovič. Ogledali smo si kako sipki tovor pretovorijo v silose.
Gospod Udovič je povedal zelo veliko zanimivosti o Luki Koper.
Videli smo: vagone, kupe lesa, veliko različnih rud, veliko kontejnerjev.
Bil je izjemen dan! Zelo veliko novega sem spoznal in se naučil.

Andraž Jerman,5.a oš Škofije


OBISKALI SMO LUKO KOPER

Odpravili smo se na ogled našega pristanišča.

Ko smo zjutraj prišli v Luko Koper, nam je naš vodnik gospod Viktor najprej veliko povedal o najrazličnejših ladjah, ki pristajajo v Luki Koper. Veliko smo izvedeli o ladjah križarkah in o tovornih ladjah.

Vsaka ladja ima svojo posebno skladišče glede na tovor, ki ga pelje. To so cisterne, kontejnerji, ladje za prevoz generalnega tovora, razsutega tovora in drugo.

Z avtobusom smo se vozili po luki in videli tudi garaže v katero spravljajo vozila, ki jih pripelje ladja.

Spoznala sem tudi poklice, in dela, ki jih opravljajo delavci, ki delajo v pristanišču kot je npr. tajnica, bagerist, viličarist itd. V Luko Koper pripeljejo ladje iz Italije, Francije, Nemčije in iz mnogo drugih držav iz celega sveta. Skozi pristanišče pelje tudi železnica. V luko priteče tudi reka Rižana, ki se v luki izliva v morje.

Blizu pristanišča se nahaja tudi naravni rezervat Škocjanski zatok. Ta dan sem se veliko novega naučila in bilo mi je zelo zanimivo.

Melissa Brivitello


GREMO V LUKO KOPER

Z avtobusom smo prišli do luke, kjer so nas pohecali, da moramo pokazati osebne izkaznice, vendar jih nismo imeli.

Po vhodu, smo se po cesti polni tovornjakov ustavili pri morju, kjer so pretovarjali tovor iz ladje. Tam smo dobili delovne liste o luki Koper. Med reševanjem smo se ustavili in pogledali različna skladišča in stavbe. Zanimalo me je , kako se lahko vozniki tovornjakov znajdejo v tako veliki luki. Res si nisem predstavljala, da je luka tako velika, čeprav sem se večkrat peljala mimo.

Izvedeli smo veliko stvari, npr. kaj je generalni in sipki tovor, kje shranjujejo različne tovore, kako dozorijo banane in še mnogo različnih zanimivosti.

Ni zastonj rečeno, da je luka mesto v malem, saj so v luki najrazličnejše stavbe, ceste, oljčni nasadi in nasadi drugih rastlin. Seveda je zato, da je vse urejeno, potrebno zelo veliko ljudi oz. delavcev, ki so v luki zaposleni. Celo vremensko hišico imajo.

Ta izlet mi je bil zelo všeč in zelo zanimiv. Od sedaj naprej, se ne bom več čudila, zakaj je toliko tovornjakov na cesti.

Eli Kocjančič, 5.a

Prispevke so pripravili podpisani učrnci
Foto: Učiteljica Mirjam Pisk

1 komentar:

marira leydi pravi ...

HELLO: POSOJILO MED SREDNIMI ONLINE INDIVIDUALI V 72 urah

Iščete posojilo za oživitev svojih dejavnosti bodisi za realizacijo projekta ali potrebujete denar iz drugih razlogov?

Zaradi skrbi, tudi če se prijavljate v svoji državi in nimate dostopa do financiranja, se obrnite na to e-pošto: marialeydi06@gmail.com, če želite izvedeti pogoje za odobritev posojila in financiranja, brez težav in se posloviti od vaše finančne težave.

Upoštevajte področja, na katerih vam lahko pomagamo pri izvajanju svojih projektov ali prekinitvi zastoja

* Finančni

* Naložbena posojila

* Osebna posojila

Ps: Vedite, da delamo v vaše zadovoljstvo, lahko sledite svoji datoteki v spletu, da spoznate njen razvoj.

Prosim, kontaktirajte me po e-pošti: marialeydi06@gmail.com