27. oktober 2016

RAZSTAVA NA KMETIJSKEM SEJMU

Kot vsako leto so aktivnosti za organizacijo osrednje razstave svežih primerkov gob potekale že pred samo razstavo.
Člani vodstva smo se dogovorili o vsem potrebnem za organizacijo nabiranja, determinacije in razstavljanje primerkov gliv.


Viler Emil je pripravili razpored članov za dežurstva, pripravo razstave, determinacijo. Viktor Udovič je tudi uredil z Bojanom Smukom in Andrejem Gregori za dostavo šampinjonov oz. reklamnega materiala. Z vodstvom GD Ribnica se je Emil dogovorili, da nam pomagajo pri nabiranju primerkov gob, saj  zaradi slabih vremenskih pogojev ni rast na našem območju. Dogovorjeno je bilo tudi z drugimi, da gredo nabrati primerke (Kozlovič, Franc idr.). V Ribnico sta šla iskat gobe Mirana in Slavko Maršič. Gospodarji društva so poskrbeli za pripravo prostora za determinacijo in postavitev gozdička in razstave. Pri tem so se vključili tudi ostali člani.











Pri determinaciji so sodelovali Armando Rinaldi, Marino Zugna, Blanka Kavrečič, Ivana Bauman, Franc Bagar, Kozlovič Kristjan in Roža, Zdravko Sirotič, Viktor Udovič. Število primerkov za razstavo je bilo skupaj 171.  Razstavili smo tudi prehranska dopolnila iz medicinskih gob gojenih v Sloveniji. Za obiskovalce smo pripravili tudi pokušino pečenih šampinjonov firme Šampinjoni Smuk.




















Ob tem se je pripravilo tudi primerke gliv za razstavo z učnimi urami v vrtcu Pobegi Čežarji.  Te primerke se je shranilo v ALU folji. Po končani razstavi se je dobro ohranjene primerke pripravilo za razstavo z učnimi urami v OŠ Dušana Bordona Semedela.











V postavitev in prezentacijo razstave je bilo vloženih veliko naporov. Prizadevni člani in članice so zagotovili vzorno postavitev razstavljenih primerkov, propagandnega gradiv, pripravo pečenih šampinjonov, prezentacijo plakatov idr.
Kljub manjšemu obisku sejma je razstava vzbujala veliko zanimanja in pohval. To je vplivalo tudi na bistveno manjšo prodajo pečenih šampinjonov .
Razstavili smo transparent AS, Luke Koper in našega.

Razstava je uspela, saj smo imeli veliko priložnosti, da zainteresirani javnosti povemo o pomenu gliv za naravno ravnovesje, zaščiti narave, pomenu prepoznavnosti vrst gliv v izogib zastrupitev s strupenimi vrstami idr.
Vloženega je bilo veliko dela in naporov prizadevnih članic in članov društva.

Cilj je bil v celoti dosežen.
Prispevek: zdravko Sirotič
Foto: Jani Popit, Zvezdan Šuber in Zdravko Sirotič
Več slik si oglejte tu

Ni komentarjev: