14. november 2018

Razstava v Ankaranu

Na osnovni šoli v Ankaranu smo za učence šole izvedli razstavo samoniklih gob v dopoldanskem času za učence šole, v popoldanskem času tudi za prebivalce Občine Ankaran.


Skladno s programom dela sprejetim na Zboru članov je upravni odbor sprejel terminski načrt aktivnosti za izvedbo razstave svežih primerkov gob v Občini Ankaran. Glede na slabe vremenske razmere, ki niso omogočale znatnejše rasti gob smo se dogovorili so sodelujočimi v projektu, da nam naberejo primerke gob. Temu so se odzvali člani in članice Gobarskega društva Ribnica, Slovenj Gradec, Muta-Vuzenica.

Nabrane primerke so strokovnjaki društva določili, jih mikroskopirali, opremili z lističi imen vrst primerkov in jih razstavili.


Pri tem so nam nastali znatni finančni stroški zaradi kilometrine. Promocijo razstave smo uspešno izvedli kot prej opisano. Vabilo na razstavo je bilo objavljeno na portalu Osnovne šole Ankaran, Občine Ankaran, v medijih…


Z Viktorjem in Zdravkom smo na šolo z vsemi rekviziti in primerki gob prispeli ob 7.10 uri in pričeli urejati razstavni prostor v učilnici Naravoslovja. Učitelji so pripravili razpored oddelkov za učne ure in sicer za 12 razredov. Večina oddelkov so se razvrstili na 15 minut, 7. razred pa je prisluhnil predavanju šolsko uro.

 

Učenci in učenke so z zanimanjem spremljali izvajanje predavateljev, postavljali vprašanja in si ogledali razstavljene primerke. Predali smo tudi zgibanke društva ter šoli komplet razstavljenih plakatov za njihove potrebe.



Učitelji so izvajanje pohvalili in nas povabili, da tudi drugo leto pripravimo razstavo z učnimi urami, saj je predavanje ob svežih primerkih zelo kvalitetna dopolnitev učnih načrtov… Tudi ravnateljica šole je izrazila enak interes. Ob tem je posnetek razstave izvedla TV Koper, ter novinarka Primorskih novic opravila intervjuje. Od 15. do 19. ure je bila razstava odprta za širšo javnost. Številni občani in občanke ter ljubitelji narave so si razstavo z zanimanjem ogledali, postavljali strokovna vprašanja in tudi prosili za determinacijo primerkov, ki so jih sami nabrali.


Predavanje in determinacijo gob so v popoldanskem času opravili gospa Laura Božič, g. Edvard Robin, g. Franc Bagar in g. Zvone Curk.
 


Navedeni člani društva so jim seveda gobe determinirali. Ob 19. uri smo razstavljene primerke pospravili in prostor uredili v dogovoru z zaposlenimi. Rekvizite smo odpeljali na sedež združenja.
Glede na komentarje učiteljev osnovne šole smo z razstavo dosegli zastavljeni cilj osveščanje mladih o pomenu gliv o naravnem ravnovesju. Za prihodnje leto je trajanje učnih ur podaljšati.
Razstava za širšo javnost je bila odprta za vse zainteresirane in tudi dobro obiskana.

Prispevek: Irena Sirotič Dobrila
Foto: Irena Sirotič Dobrila

Ni komentarjev: