30. oktober 2018

DNEVI KMETIJSTVA SLOVENSKE ISTRE

NAŠE DRUŠTVO LETOS PRAZNUJE 30. LETNICO DELOVANJA.


Kot vsako leto smo se tudi letos odzvali povabilu organizatorjev Dnevov kmetijstva slovenske Istre - KMETJSKEGA SEJMA. Tudi letos kot nekaj let zapored nam narava ni naklonjena pri rasti samoniklih gob. Suša nam vsako leto prepreči nabiranje gob v naših okoliških gozdovih, zato se moramo podati v gozdove v drugih krajih - gozdovih Gorenjske, Notranjske, Brkinov ... V veliko oporo so nam ko vedno prijatelji Gobarskega društva iz Ribence. Kljub  vsem težavam smo uspeli razstaviti 161 primerkov gob. 

V petek 19. Oktobra popoldan so nabiralci (g. Močnik Jože, Bagar Franc, Kozlovič Kristjan, Robin Edvard in drugi. Od Gobarskega društva Ribnica in iz Brkinov je gobe pripeljal g. Zdravko Sirotič). prinesli gobe v prostore duštva, kjer so jih determinatorji g. Marino Zugna iz Milj in naš determinator g. Bagar determinirali. Zapisnik in seznam gob je uredila go. Ivana Bauman. Pri determinaciji so sodelovali še: Irena Dobrila Sirotič, Živko Ploskič, Kristjan in Roža Kozlovič, Milena Kocjančič, Arian Godnič, Viktor Udovič ... V Razstavnem prostoru v šotoru smo na predvidenem mestu uredili stojnice za razstavljene gobe, blagajno in kuhinjo.


 

 

 

Razstavili smo tudi prehranska dopolnila podjetja  

MycoMedica d.o.o.

 proizvedena

 iz

najbolj zdravilnih gob n.pr.:

 SVETLIKAVA POLOŠČENKA

 - GANODERMA

 LUCIDUM.

 

Uredili smo tudi gozdiček, pri pripravi so sodelovali: Zvezdan Šuber, Edvard Rodin, Bruno Veškovo in drugi, ki so že prej imenovani. V soboto zjutraj smo prevzeli še sveže podarjene šampinjone od podjetja Šampinjoni Smuk iz Bevk.

Naše pridne kuharice so pripravile zelo ukusne pečene šampinjone za minimalno ceno porcije, ki so si jo lahko privoščili obiskovalci sejma. Do otvoritve smo uredili še vse ostalo. Dežerstvo za predstavitev in razlago obiskovalcem, osebju v kuhinji in blagajni je v priloženem seznamu. 

Stojnico je obiskalo veliko število obiskovalcev sejma. Naslednji dan smo nadaljevali z delom kot dan prej vse do zaključka sejma. 

Letos smo prvič prikazali tudi mikroskopiranje gob. Pri izboru najlepše in najbolj urejene stojnice je naša stojnica dobila prvo nagrado. Na razstavnem prostoru smo predstavili tudi naše sponzorje: Luko Koper, Zavarovalnico Adriatik, MycoMedica d.o.o.

Po zaključku smo morali vse pospraviti in odpeljati v društvene prostore.  

Prispevek: Viktor Udovič

Foto: Arian Godnič, Irena Sirotič, Marjan Ritoša in Viktor dovič

Ni komentarjev: