19. julij 2017

ŽAMENCI JULIJ 2017

Izlet v Žamencih

Gobarsko društvo Ptuj je 7. in 8. julija priredila 44. GOBARSKI PRAZNIK V ŽAMENCIH. Prijatelji so nas povabili na njihov praznik. Okoli 25 naših članov se je povabilu odzvalo in v soboto 8. julija zjutraj smo z avtobusom podjetja “STREET TOUR” iz Portoroža krenili na pot.












V lepem sončnem dnevu smo uživali lepote naše lepe pokrajine. Sicer z manjšo zamudo smo prispeli v Žamence, kjer so nas gostitelji veselo pričakali in nas pogostili s pristnimi domačimi dobrotami. Kaj vse so nam ponudili, res pravi domačini. Ko smo si opomogli, smo krenili v gozd poiskati srečo pri nabiranju gob.


Žal nam narava prijetnih užitkov ni privoščila. Suša je naredila svoje zato smo uživali je ob lepem sprehodu po čudovitem gozdu. Sonce je vse bolj neusliljeno pripekalo.

 

Kljub Suši in pomanjkanju gob so domačini le našli okoli 123 različnih primerkov gob, jih determinirali in razstavili na mizah v bližnjem gozdičku. Poleg gob so razstavili tudi lepo urejeno razstavo okoli 200 različnih zdravilnih zelišč.






































Odličen poznavalec na tem področju gospod Stanko Zeljak je prav gotovo s svojo prisotnostjo, razlago in nasveti popestril ta čudovit praznik.


Popoldansko druženje ob prijetni glazbi in zabavnem programu, dobri hrani smo se tudi veselo zavrteli - zaplesali.


Seveda kot se temu spodobi so organizirali pripravo oz tekmovanje gobjih jedi. Okoli 10 skupin je s pridom v kotličkih pripravilo vsaka svojo jed - golaž. Komisija je poiskusila vse pripravljene jedi in najboljši golaž so letos skuhale ženske iz Zavrča.

Prispevek: Viktor Udovič
Foto: Zdravko Sirotič
več slik si ogjte tu


Ni komentarjev: