26. oktober 2016

RAZSTAVA V VRTCU ZAJČEK V POBEGIH

Obiska se je udeležilo 96 otrok in 8 delavk vrtca.

Kot dogovorjeno z vodstvom Enote vrtec, Zajček Pobegi, sva v ponedeljek, dne 10.10.2015 ob 8.5 uri obiskala vrtec, da bi otroke in delavke vrtca seznanila z delom našega društva s poudarkom na varovanju narave in gobjega bogastva; o opremi gobarja in zaščiti pred klopi; preko plakatov o različnih vrstah gob ter podrobnejši predstavitvi 19 vrst gob, ki sva jih prejela po zaključku razstave gob na Kmetijskem sejmu Slovenske Istre, dne 9. oktobra 2016 v Kopru.

Bila sva zelo ljubeznivo sprejeta in sva pri pripravi predstavitve plakatov in razstavi gob imela tudi pomoč vzgojiteljice.

Ob 9.15 uri sva pričela z vsebino najinega obiska. Po uvodnem pozdravu prve skupine otrok v imenu našega društva, naju kot predstavnika našega društva in aktivna gobarja, je program potekal po naslednjih vsebinskih sklopih:

a) kako mora biti opremljen gobar, da pravilno nabira gobe in se zaščiti pred klopi in morebitnimi divjimi živalmi. To predstavitev sva opravila z vso potrebno opremo, oblačili in obutvijo, kar je med otroci vzbudilo kar precejšnje zanimanje;

b) predstavitev vsebine vseh 5 plakatov z pomembnejšimi poudarki na gobah, ki rastejo v Slovenski Istre. Poudarek sva namenila neužitnim, pogojno užitnim, strupenim in smrtno strupenim gobam in posledicami, če te gobe zaužijemo.

c) ogled in predstavitev 19 vzorcev gob, ki sva jih razporedila na 3 mizah, pokritih s prtoma našega društva. Vsak primerek gob sva položila na lesen krožnik, last društva, z navedb imena gobe. Največ zanimanja sta bili deležna majhen jesenski goba in lisičke saj sta ti dve gobi znani tud otrokom, o včasih gredo s starši v gozd ali pa jih starši prinesejo domov po obisku gozda. Otroci, predvsem starejši in 4 in več leto, so zelo aktivno sodelovali pri najini predstavitvi in so imeli tudi nekatera vprašanja iz katerih sva lahko ugotovila, da jim bobe ne gobarjenje ni povsem tudi področje in je tudi predmet njihovega zanimanja.

Po prvi skupini (15 otrok in 4 vzgojiteljice) se je po istem programu zvrstilo še 6 skupin otrok s tem,  da  se najmlajši predvsem ogledali 91 primerkov gob in opremo gobarja. Najino predstavitev sva prilagodila starosti otrok saj nisva uporabljala strokovnih in drugih izrazov, ki jih otroci ne bi razumeli.
Najin program sva zaključila ob 11. uri. Vodja enote in vzgojiteljice so se prisrčno zahvalile za najin obisk in za otrokom razumljivo predstavitev dela društva, gob in gobarjenja.
Ves potek predstavitve so vzgojiteljice fotografirale in bodo fotografije predstavile na njihovi oglasni deski. Otroci so bili ves čas obiska zelo disciplinirani in so upoštevali navodila vzgojiteljic.

Prispevek: Ciril Koprivc

Ni komentarjev: